Proiectul de eliminare a pensiilor speciale este supus la vot, marți, în Camera Deputaților. Dacă nu va fi aprobat, Guvernul este pregătit să își asume răspunderea asupra proiectului care vizează eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor din apărare și ordine publică.
Intenția de eliminare a pensiilor speciale a dat naștere mai multor reacții în societate. De exemplu, grefierii au intrat în grevă, iar activitatea mai multor instanțe a fiost blocată.
De asemenea, există voci în rândul oamenilor politici care susțin că renunțarea la pensiile speciale în cazul magistraților ar crea o vulnerabilitate. În aceste condiții, există șanse mari ca actul normativ să fie atacat la Curtea Constituțională după adoptare.
Reprezentanții PSD au anunțat că susțin proiectul, precizând că Guvernul ar trebui să plătească alocațiile dublate ale copiilor cu banii economisiți din eliminarea pensiilor speciale.
Pensiile speciale la care ar urma să se renunțe sunt cele ale deputaților și senatorilor, judecătorilor şi procurorilor, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, ale funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor corpului diplomatic şi consular al României, ale membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene.