Rareș Bogdan (PNL): Numărul parlamentarilor pentru diaspora va fi dublat, dacă nu chiar triplat, foarte curând

Rareș Bogdan (PNL): Numărul parlamentarilor pentru diaspora va fi dublat, dacă nu chiar triplat, foarte curând

Numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora va fi dublat, dacă nu chiar triplat, a anunțat vineri eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL și liderul delegației române din PPE, potrivit Agerpres.

„Eu nu am să spun că noi ne ocupăm foarte serios de diaspora românească, ştiu însă că foarte curând cel puţin vom dubla, dacă nu vom tripla chiar, dar de dublat sută la sută – dar premierul e cel care face anunţurile – numărul parlamentarilor din diaspora. E un prim pas important pentru reprezentarea diasporei”, a declarat Rareș Bogdan.

Atitudinea statului român față de cetățenii plecați peste hotare, „nu de bine”, „nu este cea corectă”, a mai spus demnitarul european.

„Dar încă avem multă treabă (…) Încă personalul consulatelor româneşti nu înţelege că ar trebui să se comporte civilizat cu membrii comunităţilor româneşti, încă în o serie de state, începând cu Spania sau Marea Britanie, consulatele româneşti se comportă de parcă ar fi stăpâni cu iobagi în relaţia cu fraţii noştri români, încă e nevoie ca un părinte să îşi ducă copilul abia născut sute de kilometri pentru a încerca să-l înregistreze. E doar un aspect. Încă telefoanele sună, dar nu răspunde nimeni sau nu ridică nimeni şi încă, din păcate, atitudinea noastră faţă de românii care nu au plecat de bine din ţara mamă nu este cea corectă şi acest lucru trebuie schimbat şi sunt convins că guvernul liberal îl va schimba pentru că altfel ne vor schimba românii pe noi, extrem de simplu. Deci cred că ar trebui să vorbim sincer despre ce funcţionează, despre ce ne uneşte”, spune prim-vicepreședintele PNL.

Nu în ultimul rând, Rareș Bogdan a atras atenția cu privire la situația post-Brexit a celor 800.000 de români din Marea Britanie.

„Acestea sunt probleme pe care statul român trebuie să le gestioneze şi pe care comunităţile singure nu le pot gestiona. De asemenea, cred că nu ar fi deloc lipsit de importantă (…) să ne gândim cum în continuare fraţii noştri din Valea Timocului luptă pentru credinţa lor şi pentru limba română într-o ţară despre care se spune că este mare prietenă României, dar care calcă în picioare comunitatea românească. De asemenea, aş vrea să nu uităm că ieri (…) Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu avut o reacţie promptă, corectă şi salutară şi merită felicitări, atunci când preşedintele Zelinski a făcut o gravă eroare istorică care s-a dus spre un atac direct la ceea ce înseamnă Bucovina noastră dragă. E bine că ministerul a reacţionat extrem de clar şi extrem de prompt”, a adăugat Rareș Bogdan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:42 - Nicolae Ciucă: Dorința PSD este să intre și liderul AUR în turul 2. Este și dorința Rusiei, motiv pentru care consider că cetățenii României trebuie să fie cât se poate de atenți (VIDEO)
13:28 - Speciile de animale care nu vor mai putea fi ucise începând cu 2027. A fost aprobat proiectul de lege
13:28 - Decizie: Toate companiile de petrol, gaze și carburanți să plătească din 2025 impozit de 0,5% din cifra de afaceri. Inclusiv firmele mici
13:22 - Nicolae Ciucă: Ciprian Ciucu, o revelație a alegerilor locale din București. A demonstrat că este un primar al cetățenilor și merită să fie alături de Emil Boc și Ilie Bolojan în primii cei mai buni edili ai PNL (VIDEO)
13:12 - Ciprian Ciucu, despre investițiile Primăriei Sector 6 în Educație: „Va fi construit cel mai important și cel mai fain colegiu tehnic din țară – și asta vă promit – la PTTR” (VIDEO)
12:59 - Un român a amenințat că aruncă un bloc în aer, în Italia: „Nu-mi găsesc un loc de muncă și m-a părăsit soția”
12:52 - Blinken a ajuns în Israel, pentru discuțiile de încetare a focului din Gaza, a 11-a oară după ce a început războiul
12:45 - Alexandru Dimitriu îl acuză pe Piedone de abuz în serviciu la Primăria Sectorului 5: „100 de milioane de lei sunt date prin achiziții directe” (VIDEO)
12:26 - Nicolai Tand și Sorin Brotnei riscă șapte ani de închisoare în Indonezia. Ce infracțiune gravă au comis participanții la Asia Express
12:24 - Ciprian Ciucu, la învestirea pentru un nou mandat de primar al Sectorului 6: Le mulțumesc cetățenilor și consilierilor locali / Am recuperat undeva spre 40 de hectare de spații verzi, pe care le-am redat comunității (VIDEO)