Este alertă la nivel mondial după ce bilanțul cauzat de noul virus apărut luna trecută în China crește de la o zi la alta. Autoritățile de pe toată scena globală fac eforturi disperate pentru a preveni o pandemie la scară mondială, în contextul în care 17 persoane au murit deja și alte 600 sunt infectate cu noul tip de coronavirus.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.
Virusul s-a răspândit deja și în afara Chinei, fiind confirmate două cazuri în Thailanda, unul în Japonia, iar un altul în Coreea de Sud. Mai mult, a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire din Statele Unite ale Americii, în Washington, iar specialiștii se tem că ar putea fi doar o chestiune de timp până când epidemia să ajungă şi în Europa.
În acest context, în spațiul public au apărut numeroase întrebări despre modul de transmitere al temutului virus, luând în considerare populația numeroasă expusă, dar și faptul că din China sunt importate și expediate cele mai multe produse la nivel mondial. În ce măsură un serviciu internațional de vânzare cu amănuntul, precum AliExpress, deținut de gigantul chinez Alibaba, poate facilita extinderea virusului la nivel mondial prin intermediul coletelor și al produselor expediate?
Contactat de B1,RO, Managerul Institutului ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că este exclus ca temutul virus să fie transmis prin intermediul coletelor.
„E foarte puțin probabil acest lucru. Distanțele de obicei sunt foarte lungi și nu se pune problema. Nu asta este problema. Problema este persoana bolnavă, transmiterea de la om la om”. a declarat Adrian Streinu-Cercel.
La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, exclude varianta ca virusul să poată fi transmis prin intermediul coletelor care provin din China.
Autoritățile chineze fac eforturi disperate pentru a opri răspândirea epidemiei. În acest context a fost închis un al doilea oraș pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Este vorba despre Huanggang, care cuprinde șapte milioane de locuitori. Măsura radicală a fost luată după ce China a bagăt în carantină Wuhan, orașul de 11 milioane de locuitori considerat drept epicentrul epidemiei de coronavirus.
Oficialii din domeniul sanitar se tem că rata de transmisie se va accelera odată cu sutele de milioane de chinezi care vin acasă sau, după caz, pleacă peste hotare, cu ocazia Anului Nou, care începe sâmbătă.
Se crede că noul coronavirus și-a făcut debutul la finalul anului trecut, din cauza animalelor sălbatice vândute ilegal la o piață din Wuhan, oraș aflat în centrul Chinei. Cazuri de coronavirus au fost raportate chiar și în SUA, ceea ce a alimentat temerile că virusul s-a răspândit deja pe tot Globul.
Autoritățile locale din Wuhan au anunțat că vor închide complet rețeaua de transport și că va suspenda toate zborurile planificate începând de joi, ora 12.00 (ora României).