Șeful contraspionajului britanic: Al Qaeda folosește țările din „Primăvara arabă” ca baze de antrenament pentru tinerii vestici radicali

Șeful contraspionajului britanic: Al Qaeda folosește țările din „Primăvara arabă” ca baze de antrenament pentru tinerii vestici radicali

Militanții al Qaeda folosesc țările care și-au îndepărtat conducătorii în cadrul revoltelor „Primăverii arabe” drept baze pentru a antrena tineri radicali care provin din țările vestice, cu scopul de a lansa atacuri asupra Marii Britanii.

Declarația a fost făcută de Jonathan Evans, directorul general al Serviciilor de Securitate britanice MI5, care se ocupă de contraspionaj, în prima sa apariție publică în aproape doi ani de zile, relatează Reuters.

Evans a spus că revoltele din Tunisia, Libia, Yemen și Egipt oferă speranțe pe termen lung că Orientul Mijlociu ar putea fi mai democratic. Dar a averizat că al Qaeda, care s-a mutat din țările arabe în Afganistan în anii 1990 și apoi în Pakistan după căderea regimului taliban, încerca din nou să dobândească o poziție în lumea arabă.

„Astăzi unele părți ale lumii arabe au devenit din nou un mediu permisiv pentru al Qaeda,” a spus Evans.

„Un număr mic de britanici care propovăduiesc jihadul se îndreaptă de asemenea spre țările arabe în căutare de antrenament și oportunități pentru activități militante, cum fac în Somalia și Yemen. Unii se vor întoarce în Regatul Unit și vor reprezenta o amenințare aici. Aceasta este o dezvoltare nouă și îngrijorătoare și s-ar putea înrăutăți,” a mai declarat acesta.

Conform oficialităților britanice, una dintre cele mai grave amenințări la adresa teritoriului va veni probabil din partea unei celule domestice de militanți care au fost anternați sau srijiniți din partea al Qaeda din Afganistan, Pakistan, Somalia sau Yemen.

Primăvara arabă a fost aplaudată de liderii vestici, care sperau că revoltele vor aduce prosperitate și libertate în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, deși islamiștii au ajuns la putere în Tunisia și Egipt.

Libia se află într-o stare de dezordine, în timp ce militanții al Qaeda își extind influența în sudul Yemenului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`