’’Cormorani vs rapiţă’’: Prima reacție a Asociației Producătorilor din Pescărie la scandalul începutului de an din Ministerul Agriculturii

’’Cormorani vs rapiţă’’: Prima reacție a Asociației Producătorilor din Pescărie la scandalul începutului de an din Ministerul Agriculturii
foto: Pixabay

După ce Ministrul Agriculturii a anunțat că la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) este cel mai mare „dezastru”, pentru că au fost primite cereri de despăgubiri pentru pagube produse peştilor în zone unde, în realitate, se cultiva rapiţă, ROMFISH a reacționat. Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie spune că până acum nu s-a făcut nici o plată și că Asociația cere revizuirea ordinului de ministru care ar fi ambuguu și lasă loc de erori de evlauare.

’’Având în vedere declaraţiile apărute în spaţiul public în ultimele zile, în legătură cu presupusele nereguli identificate în procedura de finanţare a Măsurii II.10 „Acvacultura care furnizează servicii de mediu”, măsură prevăzută de art. 54 a Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie ROMFISH, care reprezintă o parte relevantă a fermierilor piscicoli din România face următoarele precizări:

1. Rămânem consecvenţi principiilor pe care le-am susţinut dintotdeauna conform cărora modul de acordare a compensaţiilor prevăzute de legislaţia europeană trebuie să se facă într-un mod transparent, echitabil şi corect.

2. Măsurile compensatorii trebuie cumulate cu planuri de management care să reducă efectele distructive ale speciilor al căror regim de protecţie este reglementat de legislaţia de mediu.

3. Compensaţiile acordate trebuie corelate cu cifrele de afaceri ale activitaţii de piscicultură pentru evitarea supra-compensării, aşa după cum se procedează în alte ţări UE (Ungaria, Croaţia, Cehia etc.) şi nu trebuie transformate în subvenţii. Subvenţiile, de care sectorul de acvacultură din UE, nu a beneficiat niciodată, trebuie să facă obiectul politicilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi trebuie să constituie preocuparea principală a reprezentaţilor României în Comisie, Consiliu şi Parlamentul European, aşa după cum procedează şi reprezentanţii Poloniei, Ungariei, Cehiei, Germaniei ş.a.

4. În prezent, având în vedere că nu s-a încheiat niciun contract şi nu s-a efectuat nicio plată în cadrul Apelului 4 aferent Măsurii II.10, nu există decât un prejudiciu de imagine la adresa sectorului de piscicultură, fapt pe care îl considerăm nemeritat pentru zecile de fermieri piscicoli profesionişti care activează în România.

5. Politizarea unor asemenea subiecte nu rezolvă problemele de fond ale pisciculturii româneşti. Având în vedere că lansarea Apelului 4, aferent Măsurii II.10, s-a făcut pe baza unui Ordin de ministru emis fără consultare publică şi fără respectarea prevederilor Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative (R2) cu modificările şi completările ulterioare, Ghidul Solicitantului conţinând, în urma modificării, numeroase ambiguităţi şi nefiind „formulat clar, fluent şi inteligibil, fără dificultăţi sintactice şi pasaje obscure sau echivoce” fapt care a condus la erori de evaluare şi nereguli, solicităm anularea întregului Apel şi revizuirea întregii proceduri de finanţare aferente Art. 54 din R508/2014’’ se arată în comunicatul ROMFISH.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`