Un membru al guvernului american îl contrazice pe Donald Trump (dar și pe el însuși) cu privire la justificarea oferită pentru uciderea generalului iranian Qassem Soleimani (VIDEO)

Sursă foto: hepta.ro

Nu au existat informaţii exacte de la serviciile de informaţii cu privire la faptul că Iranul plănuia să atace patru ambasade americane, a declarat Secretarul pentru Apărare american, Mark Esper, duminică, citat de Reuters.

El contrazicându-l astfel pe preşedintele Donald Trump care susţinea exact opusul.

„Ce a spus preşedintele a fost că, probabil, ar putea avea loc alte atacuri asupra ambasadelor. Am împărtăşit acest punct de vedere. Preşedintele nu a menţionat o anume dovada”, a declarat Secretarul pentru Apărare american, Mark Esper.

Întrebat din nou dacă a văzut informaţii clare care să indice un posibil atac asupra a patru ambasade, Mark Esper a declarat că: „Nu am văzut una cu privire la patru ambasade”.

El a contrazis, astfel, un punct de vedere oficial potrivit căruia generalul iranian Qassem Soleimani ar fi fost ucis în baza unei informaţii care indică un „risc iminent” de atacuri la adresa unor diplomaţi sau militari american din Irak şi în general, din regiune.

„Vă vom spune că, probabil, urma să fie vizata ambasada din Baghdad. Pot să dezvălui faptul că, eu cred, că ar fi fost patru ambasade”, declaraDonald Trump pe 3 ianuarie, la scurt timp de la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Aproape imediat, însă, aceasta justificare a fost pusă sub semnul întrebării de către oponenţii politici ai lui Donald Trump, în speţă congresmenii democraţi şi câţiva republicani.

Oarecum ciudat, Mark Esper s-a contrazis şi pe el însuşi. Într-un interviu anterior, acordat postului CNN, el declarase că administraţia are „informaţii preţioase” care indică un foarte probabil atac mai amplu la adresă mai multor ambasade, informaţii care nu pot fi, însă, împărtăşite decât cu „Grupul celor Opt”.

„Grupul celor Opt” cuprinzând opt lideri politici din cadrul Congresului american care sunt autorizaţi să primească informaţii secrete, la care restul congresmenilor nu pot avea acces.

Generalul Qasem Soleimani a fost ucis in noaptea de 3 ianuarie, cu o rachetă, în timp ce se pregătea să părăsească Irakul. El era comandantul aşa-numitei „Forţe Quds”, care în esență este un segment al Corpului Gărzii Revoluţionare Iraniene (IRCG). Aceasta din urmă este considerată elita forţelor armate iraniene, iar în cadrul IRCG, „Forţa Quds” este, la rândul ei, considerată o grupare de elită.

„Forţa Quds” este, de regulă, desfăşurată pentru misiuni covert (adică secrete sau sub acoperire) în alte ţări, precum Siria, Liban, Irak, Yemen şi altele. Prin uciderea generalului, conducerea „Forţei Quds” a fost decapitată și teoretic operațiunile ei ar putea avea de suferit.

Uciderea generalului Qasem Soleimani este, însă, un eveniment major şi din cauza faptului că indică un eşec major al serviciilor de informaţii iraniene, care nu au reuşit să-i protejeze traseul. Astfel, ofiţerii operativi ai serviciilor susţinute de SUA au reuşit să-i transmită poziţia în timp util pentru a fi ucis.

Foto: Secretarul pentru Apărare american, Mark Esper (sursă foto: hepta.ro)

Momentul în care generalul Qassem Soleimani a fost ucis

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`