Deputatul PNL Florin Roman a depus un proiect de lege ce obligă persoanele condamnate să muncească potrivit pregătirii lor profesionale, în condițiile stabilite de penitenciarele unde sunt încarcerate.
Potrivit proiectului, condamnațiideclarați apți de muncă vor avea obligația de a lucra dacă vor să beneficieze de eliberarea condiționată.
„Țări europene cu tradiție în respectarea drepturilor deținuților, cum sunt Danemarca, Franța sau vecinii maghiari, au statuat deja în legislație obligativitatea muncii pentru deținuții apți de muncă.
În paralel, proiectul legislativ inițiat prevede dreptul și obligația persoanelor condamnate să participe la cursurile învățămantului general obligatoriu pentru cei care e cazul, dar și la cursuri de pregătire profesională”, a transmis deputatul PNL.
Florin Roman a mai precizat că din cei peste 20.000 de deținuți aflați în penitenciare, circa 15.000 sunt apți de muncă.
Din expunerea de motive:
„Este imposibil a se forma o atitudine corectă față de muncă în situația în care deținutul nu vrea să muncească și, de aceea, este nevoie de o condiționare, de obligativitate. Așadar, scopul acestei legi îl reprezintă stabilirea în sarcina persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate a dreptului și obligației de a munci în condițiile propuse de administrația locului de detenție. Neignorând bunele practici ale sistemului penitenciar românesc în direcția facilitării reintegrării sociale a deținuților, conștientizând în același timp complexitatea domeniului, apreciem că atingerea obiectivului menționat în această propunere legislativă ar deveni operațională dacă deținuții ar fi obligați să muncească, să participe la cursuri de pregătire școlară ori să urmeze demersuri pentru nevoile identificate de specialiști. Integrarea socială a deținuților trebuie să aibă ca principal reper munca, respectiv pregătirea în vederea ocupării și păstrării unui loc de muncă pentru că doar acesta asigură individului sentimentul utilității sociale, demnitate autonomie și mijloace de trai.
Este imposibil a se forma o atitudine corectă față de muncă în situația în care deținutul nu vrea să muncească și, de aceea, este nevoie de o condiționare, de obligativitate. Așadar, scopul acestei legi îl reprezintă stabilirea în sarcina persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate a dreptului și obligației de a munci în condițiile propuse de administrația locului de detenție. Neignorând bunele practici ale sistemului penitenciar românesc în direcția facilitării reintegrării sociale a deținuților, conștientizând în același timp complexitatea domeniului, apreciem că atingerea obiectivului menționat în această propunere legislativă ar deveni operațională dacă deținuții ar fi obligați să muncească, să participe la cursuri de pregătire școlară ori să urmeze demersuri pentru nevoile identificate de specialiști. Integrarea socială a deținuților trebuie să aibă ca principal reper munca, respectiv pregătirea în vederea ocupării și păstrării unui loc de muncă pentru că doar acesta asigură individului sentimentul utilității sociale, demnitate autonomie și mijloace de trai”.