Mai multe proteste au izbuncit în Siria, Irak şi Iran cu ocazia uciderii generalului Qasem Soleimani, la nici 24 de ore după ce Liderul Suprem iranian îl luase peste picior pe Donald Trump (FOTO, VIDEO)

Sursă: Hepta.ro

Mai multe demonstranţii au început în Siria, Irak şi Iran cu ocazia uciderii generalului iranian Qasem Soleimani, o parte a protestatarilor caracterizându-l drept „erou”, în timp ce alţii sărbătorind uciderea lui.

Proteste care celebrează momentul au izbunict în Siria şi Irak (două state de facto satelit ale Iranului), în timp ce în Iran uciderea generalului a fost condamnată. De altfel, câteva zeci de iranieni s-auadunat deja în fața sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din Teheran, pentru a protesta împotriva uciderii generalului.

În paralel, Raportorul Special al ONU pentru Apărarea Drepturilor Omului, Agnès Callamard, a condamnat uciderea generalului indicând că „a încălcat drepturile internaţionale ale omului”.

„Lăsând la o parte contextul ostil, utilizarea de drone sau de alte mijloace pentru uciderea selectivă nu poate fi aproape niciodată legală”, a scris Agnès Callamard,Raportorul Special al ONU pentru Apărarea Drepturilor Omului.

De precizat că şi liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis tot cu drone.

Uciderea generalului Qasem Soleimani a venit la nici 24 de ore după ce Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Kamenei, l-a luat peste picior pe preşedintele Donald Trump, spunându-i pe Twitter că„nu are ce să facă (Iranului – n.r.) şi „că nu gândeşte logic”.

Protest spontant din Irak, izbuncit aparent în favoarea uciderii generalului iranian Qasem Soleimani

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • De ce este atât de mediatizatăuciderea generalului Qasem Soleimani

Generalul Qasem Soleimani era comandantul aşa-numitei „Forţe Quds”, care în esență este un segment al Corpului Gărzii Revoluţionare Iraniene (IRCG). Aceasta din urmă este considerată elita forţelor armate iraniene, iar în cadrul IRCG, „Forţa Quds” este, la rândul ei, considerată o grupare de elită.

„Forţa Quds” este, de regulă, desfăşurată pentru misiuni covert (adică secrete sau sub acoperire) în alte ţări, precum Siria, Liban, Irak, Yemen şi altele. Prin uciderea generalului, conducerea”Forţei Quds” a fost decapitată și teoretic operațiunile ei ar putea avea de suferit.

Uciderea generalului Qasem Soleimani este, însă, un eveniment major şi din cauza faptului că indică un eşec major al serviciilor de informaţii iraniene, care nu au reuşit să-i protejeze traseul. Astfel, ofiţerii operativi ai serviciilor susţinute de SUA au reuşit să-i transmită poziţia în timp util pentru a fi ucis.

Protest spontant din Iran, izbuncit aparent împotrivauciderii generalului iranian Qasem Soleimani

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • De la ce a pornit întregul lanțde evenimente

Săptămâna trecută, Statele Unite a bombardat poziţii ale grupării Hezbollah din Şiria şi Irak ucigând cel puţin 25 de pesoane şi ranind alte 51. Atacul fiind justificat de Washington prin faptul că Hezbollah a rănit mai mulţi militari americani.

Hezbollah este considerată o grupare teroristă de către Statele Unite şi de ani buni a acţionat drept o extensie a Iranului în Irak, Siria şi mai ales Liban – ţara pe care în linii mari o şi controlează.

Ulterior atacului, Iranul a avertizat Statele Unite cu „consecinţe”, iar pe 31 decembrie, ambasada Statelor Unite din Bagdad a fost atacată de câteva sute de „protestatari” pro-Iranieni (sau anti-SUA, conform Iranului).

Ca urmare a acelui episod, preşedintele american Donald Trump a ameninţat Iranu că va plăti „UN PREŢ FOARTE MARE”, ameninţare pe care Liderul Suprem al Iranului nu a părut să o fi luat în serios.

La nici 24 de ore de la ameninţările lui Trump, generalul Qasem Soleimani a fost ucis.

Protest spontant din Siria, izbuncit aparent în favoarea uciderii generalului iranian Qasem Soleimani

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Care este, de fapt, miza reală din spatele acestor conflicte

Principala miză sunt o serie de mai-vechi planuri ale Iranului de a-şi creea o sferă de influenţă care să se întindă de la Golful Persic până la Marea Mediterană. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Iranul s-a implicat direct (prin intermediul Corpului Gărzii Revoluționare) şi indirectă (prin intermediul Hezbollah) în Războiul Civil din Şiria.

Tot aici se încadrează și eforturile considerabile depuse de Iran pentru scoaterea Statului Islamic din Irak – o țară asupra căreia are o influenţă considerabilă.

La toate acestea se adauga şi ambițiile nucleare ale Iranului, ambiţii ce datează încă de pe vremea şahului. Teheranul consideră programul nuclear militar drept o modalitate de a-și asigura supraviețuirea în fața unor puteri externe ostile mult mai mari (o viziune similară cu cea a Coreei de Nord) şi prin urmare este improbabil să renunţe la el în totalitate.

Tuturor acestor evoluții li se suprapun şi rivalităţile regionale dintre Iran şi Arabia Saudită (aliat al SUA) sau dintre Iran şi Israel (alt aliat al SUA).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)