Șeful Pentagonului susține că Iranul pregătește noi atacuri. Esper: „Suntem pregătiți să facem tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja personalul, interesele și partenerii din regiune”

Șeful Pentagonului susține că Iranul pregătește noi atacuri. Esper: „Suntem pregătiți să facem tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja personalul, interesele și partenerii din regiune”
foto: Hepta.ro / AdMedia / Stefani Reynolds

Mark Esper, secretarul american al Apărării, a anunțat, joi, că există indicii cum că Iran sau forțele pe care le sprijină ar putea plănui și alte atacuri, precizând că este posibil ca SUA să fie nevoite să ia măsuri preventive pentru a proteja viețile cetățenilor săi, relatează Reuters.

„Există câteva indicii că ar putea plănui și alte atacuri, ceea ce n-ar fi surprinzător deloc… avem deja vreo două, trei luni de când vedem astfel de lucruri. Dacă acest lucru se întâmplă, vom reacționa și, apropo, dacă ne trec pe la urechi informații despre eventuale atacuri sau alt gen de indicii, vom lua măsuri preventive atât pentru a proteja forțele americane, cât și cetățenii americani”, le-a spus Esper reporterilor.

Demonstranții pro-Iran, care au atacat cu pietre ambasada SUA din Bagdad timp de două zile, s-au retras, miercuri, după ce Washingtonul a dislocat în capitala Irakului forțe militare suplimentare.

Donald Trump, președintele SUA, a acuzat fără niciun menajament Iranul că a orchestrat violențele de la misiunea diplomatică americană. El a amenințat că se va răzbuna pe Iran, dar ulterior a precizat că nu dorește să meargă la război cu Republica islamică.

Mișcările violente de la ambasada americană din Bagdad au venit pe fondul raidurilor aeriene desfășurate de SUA, duminică, asupra bazelor grupului sprijinit de Iran, Kataib Hezbollah. Washingtonul spun că atacurile, soldate cu moartea a 25 de persoane, sunt un răspuns pentru loviturile cu rachete care au ucis un contractor american în nordul Irakului, săptămâna trecută.

Protestele au marcat o nouă turnură în războiul din umbră pe care Washingtonul și Teheranul îl desfășoară de-a lungul și de-a latul Orientului Mijlociu.

„Jocul s-a schimbat și suntem pregătiți să facem tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja personalul, interesele și partenerii din regiune”, a mai spus Esper.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`