Republica Moldova este absentă din strategia de extindere a UE, după cum o arată documentul consultat de deschide.md, în care Parlamentul European (PE) își prezintă subiectele de pe agenda din anul 2020.
Vestea vine în contextul în care blocul comunitar va continua discuțiile cu statele ce doresc să adere la UE, în ciuda opoziției manifestate de președintele francez Emmanuel Macron. PE solicită UE să lanseze discuții de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, întrucât acestea îndeplinesc cerințele. Deputații vor dezbate și perspectivele aderării țărilor din Balcanii de Vest.
Bineînțeles, un alt subiect de pe agenda PE este reprezentat de negocierile pentru cadrul financiar multianual, care vor continua. Forul solicită, în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027, mai mulți bani pentru combaterea schimbărilor climatice, stimularea inovației și protejarea frontierelor.
Un alt subiect vizează uniunea bancară. Criza zonei euro a arătat necesitatea integrării mai bune a sistemului financiar al UE. În 2020, Parlamentul va lucra la propuneri pentru completarea uniunii bancare, inclusiv la o schemă pentru protejarea economiilor cetățenilor în cazul în care o bancă dă faliment.
De pe agenda UE n-avea cum să lipsească Brexitul, prima retragere a unui stat din istoria blocului comunitar. Conform acordurilor actuale, Regatul Unit urmează să părăsească UE la 31 ianuarie 2020, dar este posibil ca țara să plece mai devreme dacă acordul de retragere va fi aprobat atât de Londra, cât și de Bruxelles.
Odată aprobat acordul de retragere, următorul pas va fi negocierea unui acord privind relațiile viitoare, care ar include aspecte precum comerțul și cooperarea în domeniul apărării, mediului și luptei împotriva terorismului.
Celelalte linii de discuție de pe agenda PE sunt urgența climatică, serviciile digitale, acordurile comerciale, drepturile pasagerilor, securitatea și unul profund încărcat de simbolistică, „declarația Schuman”.
În 9 mai se vor împlini 70 de ani de când ministrul francez de externe, Robert Schuman, a propus crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, primul pas pe calea către actuala UE.