Sorin Grindeanu, noi precizări despre implementarea 5G: Memorandumul cu SUA, binevenit/ Populația continuă să fie panicată privind efectele negative ale tehnologiei asupra sănătății

Sorin Grindeanu, noi precizări despre implementarea 5G: Memorandumul cu SUA, binevenit/ Populația continuă să fie panicată privind efectele negative ale tehnologiei asupra sănătății
Foto: Facebook/ Sorin Grindeanu

EXCLUSIV ONLINE // Preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, împreună cu ceilalţi membri ai top-managementului autorităţii, vicepreşedinţii Eduard Lovin şi Bogdan Iana, au prezentat joi în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliştii un bilanţ al activităţii instituţieidin 2019, respectiv principalele activităţi propuse pentru anul 2020.

Aşa cum era de aşteptat, cel mai discutat subiect a fost licitaţia privind acordarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării tehnologiei 5G. În acest sens, conducerea ANCOM s-a declarat optimistă că licitaţia se ve desfăşura până în prima jumătate a anului 2020. Astfel, preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a declarat că o provocare pentru autorităţi, de care va depinde soarta licitaţiei,este implementarea în legislaţia naţională a Memorandumului încheiat de România cu Guvernul SUA şi a Codului comunicaţiilor. În absenţa acestei transpuneri, operatorii care vor participa la licitaţie nu vor avea acces la desfăşurarea unui proces transparent şi previzibil privind obligaţiile şi condiţiile.

În ceea ce priveşte implicaţiile Memorandumului pentru participarea companiei Huawei la implementarea tehnologiei 5G, Sorin Grindeanu a precizat că în opinia sa acestea vor depinde de modul în care vor fi implementate în legislaţie prevederile referitoare la transparenţă. Prin urmare, rămâne neclar dacă gigantul chinez poate fi implicat în dezvoltarea reţelei 5G, până când nu există o prevedere legală în acest sens.

Totodată, Sorin Grindeanu a mai precizat că Memorandumul încheiat de România cu Guvernul SUA este, în viziunea sa, binevenit, însă va conta foarte mult modul în care va fi implementat.

În ceea ce priveşte licitaţia care urmează să fie organizată de ANCOM, Sorin Grindeanu a ţinut să sublinieze că aceasta vizează o suplimentare pentru spectru şi că nu există în acest moment restricţii pe frecvenţele pe care operatorii le au deja.

În cadrul întâlnirii cu jurnaliştii, preşedintele ANCOM a dezvăluit care sunt cele mai frecvente plângeri adresate de către consumatori Autorităţii în ceea ce priveşte reţeaua 5G. Deşi nu este de competenţa ANCOM, Sorin Grindeanu a precizat că sunt înregistrate sute de petiţii care vizează îngrijorări referitoare la pericolele pe care tehnologia le exercită asupra sănătăţii populaţiei. În acest sens, ANCOM a primit petiţii ale unor consumatori panicaţi care invocă mai multe studii îndoielnice potrivit cărora implementarea tehnologiei 5G ar conduce la creşterea violenţei domestice. Alte plângeri au vizat implementarea de către un operator a unor antene în Centrul Vechi necesare pentru furnizarea tehnologiei 5G. Îna cest caz, au existat consumatori care s-au declarat îngrijoraţi de efectele negative asupra habitatului păsărilor din zonă.

Referitor la acest subiect reprezentanţii ANCOM au ţinut să precizeze că nu au competenţe şi expertiza necesară pentru a răsounde unor astfel de solicitări, dar că pe baza măsurătorilor pe care le realizează periodic, cu echipamentul propriu, nu au fost înregistrate creşteri ale radiaţiilor în zonele în care operatorii au implementat deja tehnologia 5G.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`