Destituirea președintelui SUA a ajuns la votul din Camera Reprezentanților: Care este desfășurarea de forțe, ce arată calculele și cum s-ar putea tranșa soarta lui Trump

Destituirea președintelui SUA a ajuns la votul din Camera Reprezentanților: Care este desfășurarea de forțe, ce arată calculele și cum s-ar putea tranșa soarta lui Trump
Sursă foto: hepta.ro

Camera Reprezentanților, controlată de opoziția democrată, va da un vot istoric, miercuri seară, în procedura de destituire a președintelui Donald Trump, care a fost acuzat formal de abuz de putere și obstrucționare a Congresului, relatează Reuters.

Totul a început când un avertizor de integritate a anunțat public că Trump ar fi făcut presiuni pe președintele Ucrainei, pentru a obține avantaje politice în lupta internă de peste Ocean cu democratul Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA

Dacă votul va fi unul în favoarea destituirii, soarta lui Donald Trump va fi tranșată în Senatul din Congresul SUA, unde republicanii președintelui se bucură de majoritate. Concret, senatorii americani vor decide dacă liderul de la Casa Albă este vinovat și trebuie demis din funcție.

De-a lungul zilei de miercuri, Camera Reprezentanților a desfășurat o rundă de discuții cu privire la dezbaterea generală, întinsă pe o perioadă de șase ore, în care au fost abordate articolele de destituire. Mai apoi, legiuitorii americani au votat pentru adoptarea acestei legislații, deși votul a fost marcat de încercarea republicanilor de a-l întârzia. Ulterior, congresmenii americani au început să dezbată articolele de destituire.

Odată ce discuțiile se vor încheia, cei 431 de congresmeni din Camera Reprezentanților vor vota separat asupra fiecărui articol de destituire.

Mai există două voturi de destiuire a președintelui în istoria SUA (Bill Clinton în 1998 și Andrew Johnson în 1868)

Este de așteptat ca votul să se desfășoare după ceea ce americanii numesc „along party lines”, sau mai bine zis după linia de partid, cu aproape toți cei 233 de democrați votând împotriva lui Trump, iar cei 197 de republicani, de partea cealaltă, în sprijinul președintelui.

Dacă destituirea trece de Camera Reprezentanților, forul inferior al Congresului SUA va alege congresmeni, care să reprezinte tabăra acuzării în Senat. Cel mai probabil, spun democrații, aceștia vor proveni din Comisia Judiciară și, posibil, din Comisia de Informații, care a condus ancheta.

Niciun președinte american nu a fost demis din funcție printr-o astfel de procedură

Mai apoi, la început de ianuarie, Donald Trump va fi judecat în Senat, care va decide dacă președintele SUA este vinovat și trebuie demis din funcție. Totuși, camera superioară a Congresului SUA este controlată de republicani, care par să-l susțină în continuare pe omul lansat de ei în cursa spre Casa Albă. Pentru „condamnarea” lui Trump este nevoie de o majoritate calificată, adică ca două treimi din cei 100 de senatori să voteze favorabil destituirea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`