Revoluția Română, „un miracol” în viziunea noului ambasador american de la București. Zuckerman: „O Românie puternică economic este cel mai bun partener pe care SUA îl pot avea”

Revoluția Română, „un miracol” în viziunea noului ambasador american de la București. Zuckerman: „O Românie puternică economic este cel mai bun partener pe care SUA îl pot avea”

Pentru SUA este foarte important ca România să rămână un partener economic „puternic” și „independent”, a declarat noul ambasador american de la București, Adrian Zuckerman, care vede drept „miracol” Revoluția Română din 1989, potrivit interviului acordat de diplomat pentru Agerpres.

„Pentru mine este un miracol că România şi poporul român au fost în stare să scape de regimul comunist acum 30 de ani. Nu am crezut că voi vedea asta în timpul vieţii mele. Evoluţia din ultimii 30 de ani este extraordinară, absolut extraordinară. Cred că ţara şi oamenii au realizat foarte multe lucruri. Mulţi nu înţeleg cât de devastator a fost comunismul în această ţară”, a afirmat Zuckerman.
El a subliniat că, în drumul spre un sistem democratic, România a început de „sub nivelul zero”.

„Când regimul comunist a căzut şi a fost creată o democraţie, nu s-a început de la zero. Poporul român a început de sub nivelul zero, din cauza dezastrului produs de regimul comunist. Aşa că, să ajungă la realizările din prezent, din punctul meu de vedere, este un lucru minunat. Asta nu înseamnă că nu mai sunt multe de realizat”, a spus Zuckerman.

În opinia sa, „trebuie avută în vedere perspectiva evoluţiei extraordinare a poporului român”, care „trebuie luată în considerare înainte de lansarea oricărei critici”. „Dar, în acest context, regulile statului de drept trebuie să fie aplicate, iar Justiţia independentă trebuie să meargă mai departe”, a adăugat Zuckerman.

„O Românie puternică economic este cel mai bun partener pe care Statele Unite ale Americii îl pot avea. În consecinţă, va fi şi un aliat militar puternic, iar acesta este cursul pe care îl vom urma cu preşedintele Iohannis şi premierul Orban, astfel încât să fie abordate toate aspectele privind sectorul militar, pentru a proteja România şi interesele sale în Marea Neagră şi cele terestre”, a adăugat diplomatul.

Adrian Zuckerman va merge, vineri, la Timișoara, primul oraș liber de comunism din România anului 1989, unde va fi prezentată o plachetă cu un mesaj din partea preşedintelui SUA, Donald Trump.

„Pentru mine, personal, este o zi importantă şi sunt recunoscător că am fost invitaţi să participăm. Ştiu că preşedintele Trump ştie acest lucru, apreciază poporul român care a făcut atâtea sacrificii şi a lăsat câteva cuvinte pe o plachetă ce va fi aşezată în Muzeul Comunismului, ce marchează căderea comunismului, în Timişoara. Astfel îşi exprimă respectul pentru oamenii ce şi-au pierdut vieţile pentru a da jos regimul comunist, în lupta pentru libertate”, a precizat Adrian Zuckerman.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”