Ursula von der Leyen: Brexitul va afecta mai tare Regatul Unit decât UE dacă se produce fără un acord privind viitoarele relații

Ursula von der Leyen: Brexitul va afecta mai tare Regatul Unit decât UE dacă se produce fără un acord privind viitoarele relații
Foto: Ursula von der Leyen (sursă: hepta.ro)

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, susține că Regatul Unit va resimți un „impact mai puternic” decât UE, în cazul în care Brexitul se produce fără un acord asupra relației viitoare dintre cele două entități, potrivit AFP preluată de Agerpres.

„Dacă nu vom putea încheia acordul până la (sfârşitul lui) 2020, vom fi din nou pe marginea prăpastiei. Acest lucru ne-ar afecta clar interesele. Însă ar avea un impact mai puternic asupra Regatului Unit decât asupra noastră”, a firmat ea în Parlamentul European la Strasbourg.

În acest caz, UE ar continua de fapt „să beneficieze de piaţa sa unică” şi „de acorduri semnate cu partenerii săi”, spre deosebire de Marea Britanie, a adăugat şefa CE.

Vestea vine în contextul în care Brexitul ar trebui să se producă în 31 ianuarie 2020. Din acel moment va începe o perioadă de tranziție, timp în care Londra și Bruxellesul ar trebui să negocieze un acord privind viitoarele relații.

Această perioadă de tranziţie, în timpul căreia Londra va continua să aplice regulile europene, se va încheia la 31 decembrie 2020.

Pentru a putea fi prelungită, Londra trebuie să facă solicitarea până la 1 iulie 2020, însă premierul Boris Johnson, reales săptămâna trecută cu o largă majoritate, a afirmat miercuri că vrea să interzică legal prelungirea.

Acest lucru nu le-ar lăsa negociatorilor la dispoziţie decât 11 luni pentru a se înţelege asupra acestei viitoare relaţii, în special asupra relaţiilor comerciale.

„Calendarul este extrem de ambiţios”, a subliniat joi Ursula von der Leyen.

Dar „vom organiza aceste negocieri pentru a profita cât mai mult de această scurtă perioadă”, a adăugat ea, exprimându-şi speranţa pentru „un parteneriat fără precedent” cu Londra.

„Nu este sfârşitul istoriei. Este începutul noilor relaţii între vecini, iar eu îmi doresc ca noi să devenim bun vecini cu prietenii noştri din Marea Britanie”, a concluzionat ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`