ABSOLUT HORROR: Ce au descoperit speologii la cota de MINUS 769 de metri într-o PEŞTERĂ din Piatra Craiului. E UNIC în România! (GALERIE FOTO)

Foto: Clubul de Speologie Avenul / Facebook

Recordul de adâncime pentru o peșteră din România tocmai a fost atins.

VEZI AICI GALERIA FOTO

Speologii au ajuns, săptămâna trecută, la cota de minus 769 de metri, în timpul unei tabere de explorare în Avenul de sub Vârful Grind din Piatra Craiului.

LACRIMI ÎN MUZICA ROMÂNEASCĂ! ADIO, HORIA MOCULESCU! S-A ÎNTÂMPLAT ÎN MIEZ DE NOAPTE! DOAMNE, CE TRAGEDIE

Atingerea acestei adâncimi este rezultatul efortului depus de sute de speologi, în cei 34 de ani de când a fost descoperită intrarea în peşteră.

CUTREMUR ÎN MUZICA POPULARĂ! FANII IRINEI LOGHIN AU AFLAT VESTEA CUMPLITĂ! FUEGO E DEVASTAT (GALERIE FOTO)

Echipa din subteran a fost alcătuită din patru speologi, de la cluburile ”Focul Viu” București, ”Silex” Brașov și ”Avenul” Brașov, relatează libertatea.ro.

BIANCA DRĂGUŞANU, SNOPITĂ ÎN BĂTAIE! VICTOR SLAV NU A PUTUT SĂ O RECUNOASCĂ! IMAGINI DE COȘMAR

Membrii echipei au explorat sectorul de sub fostul punct terminus al Avenului de sub Vârful Grind, situat la adâncimea de 640 de metri.

Ei au stat peste trei zile în aven și s-au odihnit în bivuacul amenajat la adâncimea de 540 de metri.

La suprafață, echipa de sprijin a fost alcătuită din alți cinci speologi, printre care și un membru al Clubului Speologilor Amatori, din Cluj. Legătura cu ”suprafața” a fost realizată prin folosirea unui sistem de telefonie, instalat în aven.

Cota de minus 769 de metri a fost atinsă prin forțarea mai multor zone de galerie strâmtă și coborârea unei succesiuni de verticale.

În ultima zi de lucru în subteran, a fost realizată topografierea galeriilor proaspăt explorate.

”Acest record este încununarea muncii voluntare, pe care au depus-o, timp de zeci de ani, foarte mulți speologi. Oameni care au coborât în aven și au lucrat sau cei care i-au sprijinit, de la suprafață. Fiecare punct terminus de până acum a fost depășit grație celor care au investit timp și pasiune în explorarea acestei cavități. Explorarea avenului continuă”, a spus Geza Zakarias, secretar al Clubului de Speologie ”Avenul” Brașov.

Avenul de sub Vârful Grind a fost descoperit în toamna anului 1985, de membri ai Clubului de Speologie ”Piatra Craiului”, din Câmpulung Muscel.

Intrarea este situată la altitudinea de 1920 de metri, pe versantul de est al Masivului Piatra Craiului. Cea mai mare dintre verticalele avenului are 69 de metri și poartă numele speologului Walter Gutt.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`