EXCLUSIV // Epopeea manuscriselor lui Mircea Eliade nu s-a încheiat: Documentele nu pot intra încă în patrimoniul public, după ce nepotul scriitorului a exercitat o acțiune în instanță

EXCLUSIV // Epopeea manuscriselor lui Mircea Eliade nu s-a încheiat: Documentele nu pot intra încă în patrimoniul public, după ce nepotul scriitorului a exercitat o acțiune în instanță

Deși licitația privind manuscrisele lui Mircea Eliade a fost anulată pe ultima sută de metri, după ce Casa Historic și Ministerul Culturii au ajuns la un acord, incertitudinile privind intrarea în posesie de către statul român a documentelor marelui scriitor nu s-au încheiat.

Amintim faptul că după negocieri eșuate, manuscrisele au fost retrase de la licitație, după ce a fost semnat un protocol de vănzare directă către viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc / Biblioteca Aman din Craiova a 69 de loturi din licitația ” În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga – Manuscrise, dedicații și scrisori”, cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran și Nae Ionescu.

Cu toate acestea, peste 20 de manuscrise ale lui Mircea Eliadenu pot intra încă în posesia statului român, după ce profesorul Sorin Alexandrescu, nepotul și moștenitorul legal al lui Mircea Eliade a inițiat o acțiune în instanță prin care solicita retragerea documentelor din licitație, blocând-o în acest mod.

Într-un răspuns oferit pentru site-ul de știri B1.RO, Ministerul Culturii precizează că deși instituția a reușit anularea vânzării, ca urmare a acțiunii lui Sorin Alexandrescu, cele peste 20 de loturi din fondul Eliade nu pot intra în acest moment în posesia statului, până când nu se găsește o soluție legală.

Redăm mai jos răspunsul integral oferit de Ministerul Culturii în exclusivitate pentru B1.ro:

„Având în vedere solicitarea formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, republicată, transmisă în format electronic Ministerului Culturii și înregistrată de Biroul Comunicare și Dialog Social cu nr. 374/12.12.2019, suntem în măsură să vă comunicăm următoarele:
Instituția noastră a reușit, în cursul zilei de vineri, 13 decembrie 2019, să readucă, la masa negocierilor, casa de licitație Historic și Statul Român, reprezentat prin Ministerul Culturii și prin viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, care se va înființa la Craiova.

Astfel, a fost semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc / Biblioteca Aman Craiova a 69 de loturi din licitația „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”, cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran și Nae Ionescu din cadrul licitației.

Pentru toate loturile se păstrează dreptul de prioritate la cumpărare exercitat de Arhivele Naționale, până la finalizarea procedurilor de vânzare. Ministerul Culturii a fost înștiințat de către Casa de Licitație cu privire la exercitarea unei acțiuni în instanță de către moștenitorul lui Mircea Eliade, criticul, istoricul și teoreticianul literar român Sorin Alexandrescu, acțiune care în acest moment împiedică posibilitatea statului de a intra în posesia a peste 20 de loturi din fondul Eliade.

Îi mulțumim domului Sorin Alexandrescu pentru implicare și pentru acțiunea rapidă care nu a permis vânzarea manuscriselor. Sperăm că se va găsi o soluție legală rapidă astfel încât întreg fondul licitatiei să poată intra în patrimoniul public și în posesia Statului Român”.

Context:

Miercuri şi joi, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai casei de licitaţii Historic au purtat discuţii privind cumpărarea directă a celor circa 15 scrisori, cărţi poştale şi manuscrise-ciorne ale unor articole scrise de Mircea Eliade din arhiva istoricului literar Mircea Handoca. Negocierile au eşuat din cauze procedurale, după cum a anunţat ministerul, astfel că instituţia de stat a cerut ajutorul Arhivelor Naţionale.

În acest context, profesorul universitar Sorin Alexandrescu a scris joi seară pe Facebook: „În calitate de unic moştenitor al dreptului de publicare a cărţilor, manuscriselor şi documentelor Mircea Eliade, unchiul meu, acordat prin testament de Mircea şi, respectiv, Christinel Eliade, soţia sa, am iniţiat demersurile juridice necesare împotriva intenţiei Casei de Licitaţii Historic de-a pune în vânzare asemenea documente pe data de 16 decembrie. Ca urmare, această vânzare a fost blocată legal. Dat fiind că avocaţii mei m-au sfătuit să nu anunţ acest lucru prematur, o fac abia acum. Urmează să vedem ce se va întâmpla în continuare cu aceste documente. Consider că dreptul de-a decide viitorul unor documente ale familiei mele îmi aparţine mie, nu altor persoane sau instituţii”.

Casa de licitaţii Historic a anunțat că participat la o negociere iniţiată de Ministerul Culturii, la care a luat parte şi reprezentantul Bibliotecii Judeţene ”Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova. Drept urmare a acestei negocieri a fost semnat un protocol de vănzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc / Biblioteca Aman din Craiova a 69 de loturi din licitaţia ” În jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga – Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”, cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran şi Nae Ionescu. În cursul aceleaşi zile Casa de licitaţii Historic a primit prin executor, o hotărâre judecătorească adoptată în regim de urgenţă ca urmare a iniţiativei profesorului Sorin Alexandrescu, moştenitorul legal al lui Mircea Eliade, prin care solicită retragerea de la vănzare a 23 de loturi din Licitaţia ” În jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga – Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”. Se caută o soluţie ca protocolul încheiat între Casa de licitaţii Historic şi Biblioteca Judeţeană ”Alexandru şi Aristia Aman”prin intermediul Ministerului Culturii să se poată pune în practică. Drept urmare a acestui protocol în cadrul licitaţiei ” În jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga – Manuscrise, dedicaţii şi scrisori” care va avea loc pe 16 decembrie la ora 20.30 nu vor mai fi incluse loturile Eliade, Cioran şi Nae Ionescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)