Discuțiile dintre compania energetică a rusească, Gazprom, și cea ucraineană, Naftogaz, nu au reușit să formeze un nou acord pentru tranzitul gazului rusesc către Europa, prin Ucraina, a precizat chiar şeful Naftogaz, într-o postare de pe Facebook, de vineri.
Negocierile au eşuat, deşi acordul Rusia-Ucraina urmează să expire pe 31 decembrie 2019. Tot şeful Naftogaz a dat, însă, de înţeles că discuţiile vor continua.
„Este prea devreme să vorbim despre o înţelegere, dar vom asuma o poziție cât se poate de constructivă. Muncă continuă…”, a scris pe Facebook Yuri Vitrenko, directorul executiv al Naftogaz.
În situaţia în care negocierile vor eşua complet, tranzitul de gaze către Europa, prin Ucraina, (şi inclusiv către România) ar trebuit să continue. Practic, eşecul ar putea afecta doar Ucraina.
În fapt, însă, de mai mulţi ani, Ucraina a şifonat gaz destinat altor ţări (de multe ori chiar cu acceptul ţărilor respective). În plus, a primit şi gaze de provenienţa rusească de la ţările din jur.
De altfel, chiar directorul companiei Naftogaz a dat asigurări că tranzitul către Europa nu va fi sistat.
„Ucraina nu va tăia gazul. Ucraina nu a tăiat niciodată gazul și acest lucru trebuie să fie înțeles. Nu avem o tradiție să apărem la televizor și să spunem – vă tăiem gazul acum”, a declarat Vitrenko.
Eşecul negocierilor vine pe fondul unui succes mai mult simbolic al negocierilor dintre Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, din urmă cu câteva zile.
Atunci, Kievul şi Moscova au căzut de acord să facă un nou schimb de prizonieri care să-i înglobeze pe toţi militarii din estul Ucrainei rămași în captivitate şi să facă posibile organizarea de alegeri în regiunea contestată din estul Ucrainei, Donbass.
Inclusiv Republica Moldova ar putea fi afectată de un eventual eşec al negocierilor. Într-un astfel de scenariu, Chişinăul a anunţat că ar putea cumpăra gaz din Ucraina cu bani împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Însă tot prin Ucraina ar urma să primească gazul.