Rusia şi Ucraina nu se înţeleg pe tema tranzitului de gaze către Europa. Acordul existent, la doar câteva săptămâni de expirare

Rusia şi Ucraina nu se înţeleg pe tema tranzitului de gaze către Europa. Acordul existent, la doar câteva săptămâni de expirare
Sursă foto: Hepta.ro

Discuțiile dintre compania energetică a rusească, Gazprom, și cea ucraineană, Naftogaz, nu au reușit să formeze un nou acord pentru tranzitul gazului rusesc către Europa, prin Ucraina, a precizat chiar şeful Naftogaz, într-o postare de pe Facebook, de vineri.

Negocierile au eşuat, deşi acordul Rusia-Ucraina urmează să expire pe 31 decembrie 2019. Tot şeful Naftogaz a dat, însă, de înţeles că discuţiile vor continua.

„Este prea devreme să vorbim despre o înţelegere, dar vom asuma o poziție cât se poate de constructivă. Muncă continuă…”, a scris pe Facebook Yuri Vitrenko, directorul executiv al Naftogaz.

În situaţia în care negocierile vor eşua complet, tranzitul de gaze către Europa, prin Ucraina, (şi inclusiv către România) ar trebuit să continue. Practic, eşecul ar putea afecta doar Ucraina.

În fapt, însă, de mai mulţi ani, Ucraina a şifonat gaz destinat altor ţări (de multe ori chiar cu acceptul ţărilor respective). În plus, a primit şi gaze de provenienţa rusească de la ţările din jur.

De altfel, chiar directorul companiei Naftogaz a dat asigurări că tranzitul către Europa nu va fi sistat.

„Ucraina nu va tăia gazul. Ucraina nu a tăiat niciodată gazul și acest lucru trebuie să fie înțeles. Nu avem o tradiție să apărem la televizor și să spunem – vă tăiem gazul acum”, a declarat Vitrenko.

Eşecul negocierilor vine pe fondul unui succes mai mult simbolic al negocierilor dintre Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, din urmă cu câteva zile.

Atunci, Kievul şi Moscova au căzut de acord să facă un nou schimb de prizonieri care să-i înglobeze pe toţi militarii din estul Ucrainei rămași în captivitate şi să facă posibile organizarea de alegeri în regiunea contestată din estul Ucrainei, Donbass.

Inclusiv Republica Moldova ar putea fi afectată de un eventual eşec al negocierilor. Într-un astfel de scenariu, Chişinăul a anunţat că ar putea cumpăra gaz din Ucraina cu bani împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Însă tot prin Ucraina ar urma să primească gazul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație
15:37 - O ursoaică și puii ei dau târcoale în zona Mamut din Alba Iulia: „S-a emis mesaj RO-ALERT”