În lipsa Tratatului Nuclear INF, Statele Unite a început să testeze rachete balistice. Reacţia Rusiei (VIDEO)

În lipsa Tratatului Nuclear INF, Statele Unite a început să testeze rachete balistice. Reacţia Rusiei (VIDEO)
Sursă foto: Hepta.ro

Statele Unite au testat o rachetă balistică ce în ar fi fot interzisă potrivit prevederilor defunctului Tratat Nuclear (INF), raportează Reuters.

Testul de joi fiind, de fapt, al doilea, după unul din luna august, atunci când Pentagonul a testat o rachetă cu o rază de peste 500 de kilometri – test care în mod normal ar fi fost interzis.

Testul a venit la aproximativ cinci luni după ieşirea oficială a Statelor Unit din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), cunoscut şi sub denumirea de Tratatul Nuclear INF.

În replică, Rusia a acuzat Statele Unite că „mereu s-a pregătit să încalce Tratatul INF”.

„În mod repetat am susţinut că Statele Unite, de mai mult timp, se pregăteşte să încalce prevederile Tratatului INF. Acest test confirma în mod elocvent ca tratatul a fost, de fapt, încălcat la iniţiativa Statelor Unite”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale ruse.

Potrivit analiştilor STRATFOR, Statele Unite, deşi nu a încălcat tratatul, ar fi început conceperea unor proiecte de rachete cu raza intermediară încă de dinainte de ieşirea din tratat.

În acelaşi timp, Rusia ar fi încălcat tratatul încă din 2017, prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, care se estimează că ar avea o rază de acțiune între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului). Ulterior, ar fi încălcat tratatul şi prin testarea ei.

Rusia nu a negat dezvoltarea rachetei, dar a negat faptul că ar încălca tratatul. Novator 9M729 având o rază estimată între 500 şi 5.500 de kilometri (o rază ce ar încălca prevederile tratatului).

Defunctul Tratat al Forţelor Nucleare Intermediare (INF) le interzicea semnatarilor să deţină, să producă sau să testeze rachete cu o rază de acțiune de minimum 500 de kilometri şi maximum 5.500 de kilometri. Tratatul nu interzicea şi schiţarea de rachete.

Documentul fusese semnat în 1987 de către Ronald Reagan, președintele Statelor Unite de la acea dată, și liderul Uniunii Sovietice, Mikhail Gorbachev.

Testul a venit la doar câteva zile după ce ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a făcut o vizită în Statele Unite pentru a propune reînnoirea unui alt tratat de limitare a armamentului nuclear: „New Start”.

Acesta urmează să expire în 2021 şi este menit să reducă la jumătate numărul de arme nucleare strategice. Statele Unite şi-a exprimat, însă, dorinţă ca şi China să fie inclusă în acest tratat – un punct de vedere în esenţă corect întrucât în formă actuală, „New Start” împiedica SUA şi Rusia să mai producă arme strategice, dar nu şi China.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie