Peste 300 de politicieni cu notorietate din USR le-au cerut lui Dan Barna și apropiaților săi de la vârful partidului „să înceteze hărțuirea membrilor critici”, precum și să explice de ce îi protejează pe cei din jurul său atunci când aceștia sunt protagoniștii unor sesizări.
Solicitările au fost făcute sub forma unui apel public. Demersul a strâns deja semnăturile a 301lideri de organzații USR și nu numai. Parlamentari și chiar politicieni de la vârful municipalităților se regăsec și ei printre susținătorii acestui mesaj adresat „Echipei Barna”.
Totodată, prin același apel public, „Echipei Barna” i-a fost solicitat:„Să includă pe ordinea de zi a proximei ședințe de Birou Național USR și sa adopte o decizie de anulare a sancțiunii disproporționate aplicate Olimpiei Ardelean (vezi cazul Sergiu Moroianu și decizia CNArb nr.1/17CNARB003 din data de 11.03.2019 prin care, pentru acuzațiile publice de soroșism la adresa întregului partid și de cheltuire discreționară și ilegală a unor sume de bani în timpul campaniei electorale, urmată de preluarea largă a acestor acuzații de către mass-media, membrul USR nu a fost sancționat, considerându-se că excluderea este o sancțiune disproporționată față de faptă)
(…) Să promoveze în interiorul partidului un climat de încredere bazat pe profesionalism, predictibilitate și asumarea răspunderii politice, nu de vendetă față de vocile critice interne”, arată comunicatul.
Apelul vine pe fondul deciziei luate miercuri de Biroul Național al USR, care a hotărât, cu o majoritate de voturi asigurată de apropiații lui Dan Barna, să o excludă pe Olimpia Ardelean, după ce membra filialei de Ilfov a acuzat că o parte a semnăturilor din campania „Fără penali în funcţii publice” nu sunt reale.
Apelul vine pe fondul deciziei luate miercuri de Biroul Național al USR, care a hotărât, cu o majoritate de voturi asigurată de apropiații lui Dan Barna, să o excludă pe Olimpia Ardelean, după ce membra filialei de Ilfov a acuzat că o parte a semnăturilor din campania „Fără penali în funcţii publice” nu sunt reale. (Detalii AICI)
„Genul acesta de execuții politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnații, nu tolerăm așa ceva.
Prin ceea ce s-a întâmplat aseară, USR a pierdut masiv într-un aspect esențial al lui: libertatea de exprimare și respectul pentru dreptul la opinie al membrilor.
Noi, semnatarii acestui apel, considerăm că avem o responsabilitate față de cetățeni să semnalăm derapajele din USR și să apărăm membrii, când drepturile lor nu sunt respectate.
Ne-am asumat în fața electoratului că vom fi un altfel de partid și ne vom ține această promisiune.
Mai mulți colegi și-au anunțat astăzi demisia din USR în urma celor întâmplate. Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire.
Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid și să îl facă mai democratic.
Un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui șef ar fi vremelnic la conducerea sa”, se mai adaugă în același apel.
Consilierul general Ana Ciceală, una dintre cele mai importante opozante ale administrației Firea, se numără și ea printre cei 118 membri USR, care au semnat apelul public. Deputatul Tudor Benga și senatorul Florin Presadă au girat și ei demersul.