Petiție online pentru salvarea manuscriselor lui Mircea Eliade: „Este revoltătoare și inacceptabilă perspectiva ca majoritatea documentelor să se risipească pentru totdeauna”

Petiție online pentru salvarea manuscriselor lui Mircea Eliade: Este revoltătoare și inacceptabilă perspectiva ca majoritatea documentelor să se risipească pentru totdeauna
foto: Facebook

După ce a atras atenția că manuscrisele lui Mircea Eliade vor fi scoase la licitație, în ultima lună a anului 2019, și că există riscul ca documentele să fie pierdute pentru totdeauna, istoricul Eugen Ciurtin a lansat o petiție online prin care îndeamnă scena culturală românească să se implice pentru salvarea acestora.

„Această circumstanță este inacceptabilă, revoltătoare – și profund dăunătoare pentru cultura română. Așa cum este cunoscut, fondul de manuscrise primite de M. Handoca de-a lungul timpului de la Eliade și de la familia sa bucureșteană cuprinde mii de pagini manuscrise, cu precădere din anii 1920-1940, dintre care cele mai multe nu au fost niciodată consultate de altcineva și niciodată editate corespunzător, iar unele au rămas cu certitudine perfect inedite”, se precizează în petiția online, lansată de istoricul Eugen Ciurtin.

El precizează că dacă în timpul vieții lui Mircea Eliade, statul român nu a putut face nimic pentru recuperarea documentelor, și mai puțin s-a făcut după 1989 în materie de editare critică, „căci timp de trei decenii manuscrisele Eliade din țară nu au fost depuse în colecții publice, iar azi riscă să dispară în totalitate”.

„Cum am reacționa dacă mari clădiri de patrimoniu ar fi scoase la licitație cărămidă cu cărămidă? Poate fi cineva îndrituit să vândă sau să posede o bucată din Ateneu, când Ateneul însuși ar deveni o neclară amintire? Vechi de 45 de ani, acel „vom vedea“ al lui Eliade ne privește pe toți.

Istorici ai religiilor, indianiști, critici și istorici literari, istorici, filosofi și scriitori din București, Iași și Sibiu, cititori ai lui Eliade din generația formată după 1990, ne reunim și vă așteptăm alături de noi pentru a trage un semnal de alarmă: salvați manuscrisele lui Eliade!”, se mai precizează în textul petiției.

Eugen Ciurtin precizează că aceste manuscrise ar trebui să se regăsească în patrimoniul Academiei Române, „acolo unde Eliade însuși a consultat manuscrisele necesare ediției sale din opera lui Hasdeu și unde funcționează Institutul român de Istorie a Religiilor, în cadrul căruia a și fost elaborată o primă ediție critică a unei opere științifice a lui Eliade (Yoga, 1936 | 2016) în lume, probând necesitatea și dificultățile unei atari întreprinderi”.

Istoricul subliniază că este revoltătoare și inacceptabilă perspectiva ca majoritatea manuscriselor românești ale lui Eliade să se dezintegreze și să se risipească pentru totdeauna.

Petiția poate fi consultată integral AICI

Amintim faptul că o licitație de manuscrise aparținând lui Mircea Eliade a fost anunțată recent de o nouă casă de licitații din București, la 16 decembrie 2019, cuprinzând pentru prima dată un lot semnificativ de piese manuscrise din colecția lui Mircea Handoca (1929-2015).

Cu ramificații în întreaga istorie intelectuală a ultimului secol, catalogul manuscriselor Eliade scoase deja la vânzare poate fi consultat aici:​https://historic.ro/CatalogPDF/Licitatii-luna-decembrie_Preview.pdf​

Alte manuscrise Eliade din același fond Handoca au fost înstrăinate după moartea sa prin alte licitații: https://www.artmark.ro/search?query=eliade

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:42 - România, pe primul loc în UE la decese provocate de boli care pot fi tratate. Care sunt principalele cauze
22:39 - Nicu Sârghea, toboșarul formației Vunk, a murit la doar 48 de ani. Mesajul trupei
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce