Perspectiva României, revizuituită de la stabil la negativ de către ‘Standard and Poor’s’ din cauza cheltuielilor Guvernului Dăncilă

Perspectiva României, revizuituită de la stabil la negativ de către 'Standard and Poor's' din cauza cheltuielilor Guvernului Dăncilă
Sursă foto: Hepta.ro & Facebook

Agenţia de rating americană ‘Standard and Poor’s’ a revizuit, marţi, de la stabil la negativ, rating-ul de ţară al României din cauza cheltuielilor prea mari ale Guvernului Dăncilă.

„Cheltuielile mari ale guvernului anterior au forţat conducerea actuală a României să-s revizuiască ţintele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul unei încetiniri a economiei”, se arăta într-un comunicat de presă al ‘Standard and Poor’s’.

În acelaşi timp, însă, agenţia critică şi planurile guvernului actual de majorare a pensiilor şi a salariului minim.

„Creşterile planificate ale salariului (minim pe economie – n.r.) şi a pensiilor vor contribui, în 2020, la mărirea deja substanţialului deficit de cont al României”, a adăugat agenţia.

Pentur a-şi motiva decizia, ‘Standard and Poor’s’ face referire şi la mai vechea problemă a lipsei de predictibilitate a mediului fiscal românesc, aşteptându-se în acelaşi timp la o consolidare fiscală pe parcursl anului viitor.

„Deşi ne aşteptam la o consolidare fiscală semnificativă la anul, structura ridigda a bugetului şi mediul politic volatil supun acele aşteptări riscurilor”.

Foto: Premierul Ludovic Orban (stânga) și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu (sursă foto: Facebook)

‘Standard and Poor’s’ a lăsat şi perspectiva unei îmbunătăţiri a rating-ului, însă doar în situaţia în care:

  • guvernul României face progrese semnificative în consolidarea fiscală (adică în reducerea cheltuielilor), lucru care ar duce la o stabilizare a finanţelor României şi la o stabilizare a situaţiei sale externe.

În acelaşi timp ‘Standard and Poor’s’ a lăsat şi perspectiva unei noi scăderi a rating-ului de ţară în situaţia în care:

  • se constată o lipsă a sincronizării politicilor economice, care să conducă la o majorare prea mare a salariilor şi la o instabilitate mai mare a cursului valutar. Aceste evoluţii ar putea avea un efect negativ asupra cheltuielilor şi veniturilor din sectorul public, dar şi din cel privat;
  • dezechilibrele fiscale externe continua să se deterioreze şi să se menţină pentru o perioadă mai lungă decât se aşteaptă agenţia, la care să se adauge şi o lipsă a consolidării fiscale, lucru care să rezulte într-o datorie publică mai mare şi o datorie externă mai mare.

‘Standard and Poor’s’ pune în aplicare o mai veche promisiune

‘Standard and Poor’s’ avertizase cu scăderea rating-ului de ţară încă din lună martie, unul dintre motive fiind Ordonanţa 114/2018 „a lăcomiei”. La acea dată, Eugen Teodorovici şi Darius Valcov au trimis o scrisoare către ‘Standard and Poor’s’ cerând o amânare a schimbării rating-ului de ţară cu promisiunea modificării OUG 114. În plus, Eugen Teodorovici a promis şi eliminarea ROBOR-ului – o măsură, însă, foarte criticata.

Scrisoarea trimisăîn primăvarăcătre ‘Standard and Poor’s’de fostul ministrual Finanțelor, Eugen Teodorovici, poate fi citităAICI.

‘Standard and Poor’s’ a fost de acord cu solicitarea, însă a scăzut marţi rating-ul din cauza cheltuielilor excesive.

Ce efecte poate avea acest nou rating

  1. creșterea dobânzilor la împrumuturile pe care Guvernul le solicită;
  2. creșterea costurilor de finanțare (prin creșterea dobânzilor);
  3. creșterea cheltuielile bugetare;
  4. un deficit bugetar mai mare (din cauza împrumuturilor mai scumpe);
  5. reducerea investițiilor străine directe (din cauza lipsei de încredere);
  6. reducerea veniturilor bugetare;
  7. deprecierea leului;
  8. căderea burselor.

Comunicatul integral al Standard and Poor’s poate fi citit AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:38 - Studenții sunt revoltați că ar putea da examen scris la licență. „Nu mi se pare deloc corect”
20:10 - Reacțiile șoferilor români după ce au aflat de aderarea României la Schengen. „Batem şi la pariu”
20:07 - Buzoianu (USR): Avem nevoie de transparență mult mai mare pe datele bugetare, să știm clar dacă avem bani să ne îndeplinim obiectivele. Românii s-au săturat de povești (VIDEO)
20:02 - O localitate renumită pentru vilele de lux este ținta hoților. Acționează chiar dacă știu că poliția este pe urmele lor
19:59 - Ilie Bolojan, despre când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale: Ar fi impropriu ca înainte cu două săptâmâni de sărbătorile de Paște să venim noi cu mizeriile lumii politice
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Georgescu, dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad / UPDATE: A fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)