Aproape 500 de persoane au fost ucise în protestele din Irak îndreptate împotriva regimului susţinut de Iran. Miza din spatele demonstrațiilor (FOTO, VIDEO)

Sursă foto: Hepta.ro

Cel puţin 460 de persoane au fost ucise în protestele anti-guvernamentale din Irak din octombrie încoace, se arată în datele unei organizaţii pentru protecţia drepturilor omului, citată de Agerpres.

În plus, potrivit ONU, alte peste 20.000 de persoane au fost rănite.

Cifrele vehiculate de Statele Unite merg chiar mai sus de-atât, indicând un număr de victime de 1.000 de persoane.

Protestele nu au scăzut în amploare nici măcar după ce premierul irakian, Adel Abdel Mahdi, şi-a anunţat demisia.

Pe data de 1 octombrie, în Irak au izbuncit cele mai ample proteste de stradă de la căderea lui Saddam Hussein încoace. Principalele motive de nemulţumire fiind rata mare a şomajului, serviciile publice de proastă calitate şi a corupţia.

Din aceste motive, demonstranţii aucerut (si au obținut) demisia guvernului condus de Abdel-Mahdi, dizolvarea parlamentului şi o revizuire generală a sistemului politic al ţării – un sistem implementat gradual din 2003 încoace şi influenţat puternic mai întâi de SUA, mai apoi de Iran.

De altfel, Teheranul exercităo puternică influență în Irak de mai mulţi ani, considerându-l parte a sferei sale de influenţă. Irakul este o componentă esenţială a planului mai amplu geopolitic regional al Iranului de a-şi crea o sferă de influenţă ce se întinde de la Golful Persic, până la Marea Mediterană. Irakul este, de asemenea, considerat şi un punct critic pentru securitatea naţională a Iranului întrucât în perioada în care la Baghdad se afla Saddam Hussein, Irakul a fost cel mai mare adversar regional al Iranului.Astfel, este foarte probabil că şi următorul guvern irakian să fie compussub o puternică influență iraniană.

Demonstraţiile au luat o amploare atât de mare, încât în Bahgdad a fost declarată starea de urgenţă pentru „a proteja pacea generală” şi pe protestatari de aşa-zişii „infiltratori” care ar fi comis atacuri împotriva forţelor de securitate şi a proprietăţii publice.

În plus, autorităţile au tăiat accesul la internet.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)
21:11 - Crin Antonescu: O chestiune chiar urgentă e stabilirea datei alegerilor. Nu e normal să prelungim un provizorat nu foarte simpatic multor oameni (VIDEO)
20:53 - Tomac (PMP): România traversează o criză politică fără precedent și absolut jenantă, din cauza partidelor de la guvernare, care fac orice pentru a se menține la putere (VIDEO)