EXCLUSIV ONLINE // Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), a declarat joi în cadrul Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, organizat de Fordaq, că industria lemnului reprezintă un domeniu profitabil pentru investitorii români. Totuși, acesta atrage atenția că este importantă preocuparea prelucrătorilor din acest sector pentru o valorificare pe termen cât mai lung a lemnului.
„Lemnul rămâne încă una din afacerile în care capitalul privat românesc este unul dominant. Este clar că acest domeniu încă reușește să fie stăpânit de întreprinzătorii români. Dincolo de cifrele care generează discuții realitățile arată puțin diferit. Asistăm în ultimele zile la o ofensivă, la o prezentare nefavorabilă a sectorului, a celor care muncesc în acest domeniu.
Nu e mai puțin adevărat că totuși cifrele date de media nasc o serie de aprecieri. Pe de o parte, aș putea să spun că dublarea societăților în acest domeniu este un fapt pozitiv. Înseamnă că avem interes în acest domeniu și că oamenii pariază pe acest domeniu.
Rămâne de văzut ce activitate au firmele respective, din ce se formează această cifra de afacere de 2,5 miliarde de euro. Preocuparea de bază a celor care sunt implicați în domeniul forestier trebuie să fie valorificarea pe termen cât mai lung a acestei resurse naturale.
Este una dintre puținele resurse naturale care duce la o valorificare superioară. Atenția pentru acest domeniu este dată de excepționalitatea lui în a fi tratat economic. Este clar că în toată dezbaterea europeană pe problemele legate de schimbările climatice, pădurea, împădurirea și vegetația sunt un subiect de bază și ar trebui să devină una din politicile prioritare, cel puțîn în domeniul forestier”, a declarat Cristian Pârvan.
Pe de altă parte, președintele PIAROM a avertizat că actele de violență extremă la adresa unor pădurari, cazuri care au șocat opinia publică în ultima perioadă, arată nereguli clare în modul în care derulează unele afaceri.
„Ajungerea la împușcarea oamenilor care își fac datoria în păduri, arată că ceva este totuși de discutat în modul de derulare a afacerilor. Faptul că s-a ajuns la a omorâ un om înseamnă că miza e pe măsura actului. Faptul că s-a ajuns la omorârea oamenilor pentru lemn este un semn de întrebare care necesită o analiză mai profundă. Cred că ea e cantonată în perioada în care începe să apară lemnul de foc, problemă care se perpetuează ani de zile”, a explicat Cristian Pârvan.