Urmările alegerilor de duminică din Grecia vor fi simţite în întreaga lume, aceasta este părere analiştilor. Chiar dacă liderii europeni au precizat cu tărie că doresc menţinerea Atenei în zona euro, au fost deja puse la punct anumite planuri preventive. Printre aceste scenarii se numără limitarea sumelor ce pot fi retrase din bănci ori reintroducerea controalelor la frontieră. Efectele alegerilor se vor resimţi imediat pe bursele din întreaga lume, iar economiile mondiale se tem de instabilitatea cauzată de ieşirea Greciei din zona euro, situaţie fără precedent.
Scrutinul legislativ desfășurat în Grecia are potenţialul de a afecta economia întregii lumi, este părerea analiştilor financiari, dar şi a politicienilor.
Aşa că Europa are în vedere o serie de măsuri, pregătite pentru o eventuală ieşire din zona euro a Greciei. Printre variantele luate în calcul se află limitarea sumelor ce pot fi retrase din bănci, reintroducerea controalelor la frontiere ori plasarea sub control a capitalului unor companii din zona euro.
Instabilitatea politică din Grecia i-a determinat deja pe eleni să îşi transfere banii din băncile elene către cele din ţări mai sigure, ca Elveţia ori ţările nordice. Unii analişti financiari apreciază că o astfel de mutare s-ar putea dovedi ineficientă în cazul reconversiei într-o altă monedă.
Însă primele care vor fi afectate de o eventuală ieşire a Atenei din zona euro sunt băncile şi bursele din întreaga lume. Instabilitatea va duce la fluctuaţii importante în ceea ce priveşte cursul de schimb. Primele efecte vor fi deprecierea monedelor naţionale, creşterea costurilor la creditare şi al inflaţiei.
România a fost deja inclusă printre ţările vulnerabile din acest punct de vedere, mai ales că pe piaţa românească activează mai multe bănci elene. Oficialii BNR au precizat că sunt pregătiţi să apere stabilitatea financiară a ţării şi exclud posibilitatea ca euro să treacă pragul de 5 lei.
„BNR apără stabilitatea preţurilor şi, prin urmare, va folosi întregul instrumentar pentru ca leul să nu se deprecieze excesiv. Dacă ar fi ca o bancă să se lichideze, ceea ce este un scenariu absurd, nu e nicio problemă: o cumpără o altă bancă. Aşa că indiferent de ce se va întâmpla la Atena, aici situaţia este confortabilă.”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, potrivit Evenimentul zilei.
Până acum, FMI şi Uniunea Europeană au insistat asupra faptului că Atena trebuie să îşi respecte angajamentele cu creditorii internaţionali. Însă specialiştii au precizat că o renegociere a programului de ajutor financiar este inevitabilă, indiferent de rezutatul alegerilor, dar ajustarea va avea alt caracter dacă interlocutorul va fi un partid care doreşte continuarea planului de austeritate, cum ar fi Noua Democraţie a lui Antonis Samaras.