În data de 7 aprilie era scoase la licitaţie, la Paris, arhiva Emil Cioran din perioada în care scriitorul şi filozoful era în România. Toate documentele au fost cumpărate de omul de afaceri român George Brăiloiu, pentru suma de 506.000 euro (406.000 euro + taxele de licitaţie). De altfel, preţul a fost în permanenţă săltat în timpul licitaţiei, de la suma iniţială de 100.000 de euro acesta devenind la final de patru ori mai mare.
La vremea respectivă nimeni din România părea să nu ştie cine a scos la licitaţie această arhivă. Şi totuşi, dacă se urmărea mai atent viaţa culturală franceză, se putea vedea că, cu mai puţin de o lună înainte de licitaţie, un material prezentat în Jurnalul France 3, o persoană arăta la televizor o parte din documentele licitate pe 7 aprilie!
Este vorba de Laurence Tacou, directoarea editurii L’Herne, care se lăuda cu organizarea unei expoziţii despre tinereţea lui Emil Cioran. La această expoziţie, care a a vut loc între 15 şi 19 martie în Arondismentului 6 din Paris, a fost prezentat inclusiv paşaportul lui Emil Cioran, vândut ulterior la licitaţei. Laurence Tacou a beneficiat în demersul său de sprijinul primăriei locale.
Laurence Tacou, într-un material difuzat de France 3
Peste doar două săptămâni de la acest eveniment, întreaga arhivă Cioran era vândută la licitaţie de casa Binoche şi Giquello. În consecinţă, este de presupus că persoana care a scos la licitaţie această arhivă este Laurence Tacou.
Paşaportul lui Emil Cioran: Prezentat de Laurence Tacou (sus), la licitaţie (jos)
Lucrurile se complică atunci când este adusă în discuţia provenienţa reală a manuscriselor Cioran. Cu alte cuvinte, atunci când se caută răspunsul la întrebarea cum a ajuns arhiva Cioran în posesia lui Laurence Tacou? Până anul trecut, întreaga arhivă era în România, în posesia Eleonorei Cioran, cumnata lui Emil Cioran. Statul roman, prin Ministerul Culturii, a avut mai multe discuţii cu Eleonora Cioran privind achiziţionarea documentelor, evaluate la 100.000 de euro. Discuţiile nu s-au finalizat, statul roman susţinând că nu dispune de suma necesară. Pe fir intră la un moment dat Laurence Tacou, care o vizitează pe Eleonora Cioran şi evaluează arhiva.
Într-o primă discuţie avută cu Robert Turcescu, la emisiunea „Evenimentul Zilei„, Eleonora Cioran susţine că s-a întâlnit cu Laurence Tacou, chiar a fost la Paris în casa familie Tacou, şi că i-a cedat acesteia o parte din manuscrise. Mai devreme, Elenora Cioran declarase pentru ziarul Evenimentul Zilei că i-a dat arhiva lui Laurence Tacou pe o sumă modică.
Eleonora Cioran, despre întâlnirea cu Laurence Tacou
Ulterior, Eleonora Cioran a susţinut că o parte din arhiva Cioran, inclusiv actele lui Emil Cioran, i-au fost sustrase de Laurence Tacou la una din vizite. Ea susţine că o parte din documente i-au fost pur şi simplu luate din casă, fără acordul său, dar spune că vrea să dea uitării tot acest eveniment.
Eleonora Cioran o acuză pe Laurence Tacou de furt
În această sustragere ar mai fi fost implicată şi traducătoarea Gina Puică. Eleonora Cioran spune că nu a primit nici un ban de pe urma licitaţiei de la Paris. Intervenind telefonic în discuţie, fiul Eleonorei Cioran a susţinut fără echivoc că aceste documente au fost sustrase de aceste personae, spunând chiar că, el personal, ar intenţiona să facă plângere la Poliţie.
Şerban Stavrescu, fiul Eleonorei Cioran, despre Laurence Tacou
Laurence Tacou, directoarea editurii L’Herne, este fiica lui Constantin Tacou, un apropiat al lui Emil Cioran. Această editură a publicat la Paris mai multe volume Cioran.
Cioran la Editura L’Herne
Interesant este faptul că pe 27 martie, deci cu 10 zile înainte de licitaţia de la Paris, Laurence Tacou participă la un eveniment organizat în Franţa de Institutul Cultural Român şi Ambasada României , cu prilejul a o sută de ani de la naşterea filosofului.
Laurence Tacou la evenimentul organizat de Institutul Cultural Român
Pe 8 aprilie, la o zi după licitaţie, Laurence Tacou a participat la o masă rotundă pe tema ”Emil Cioran”, împreună cu ambasadorul României din Franţa, Bogdan Mazuru, totul întâmplându-se la sediul Ambasadei Române.
Afişul evenimentului
Ministerul de Externe a susţinut că a anunţat din timp Ministerul Culturii despre licitaţia de la Paris, dar Ministerul Culturii a precizat că nu a avut timp la dispoziţie pentru a se pregăti de licitaţie. Din partea română la licitaţie au participat Biblioteca Centrală Universitară şi Academia Română. Până la urmă, manuscrisele achiziţionate de George Brăiloiu au fost donate Academiei Române. Final fericit aşadar pentru a afacere de 500.000 de euro.Probabil urmează o alta, pentru că, tot în acest an, şi tot la Paris, este aşteptată organizarea unei noi licitaţii Cioran, la care vor fi puse în vânzare caietele din Franţa ale filozofului român. Numai că, de această dată, preţul de pornire al licitaţiei e de zece ori mai mare: un milion de euro.