Marea Britanie, program de 100 de miliarde de lire sterline pentru susținerea economiei

Marea Britanie, program de 100 de miliarde de lire sterline pentru susținerea economiei
Foto: englishblog.com

Marea Britanie a anunțat un program de 100 de miliarde de lire sterline pentru susținerea economiei, menit să protejeze țara de o înrăutățire a crizei datoriilor din zona euro, informează Financial Times.

Anunțul a fost făcut de ministrul britanic de Finanțe, George Osborne, într-un discurs susținut în centrul financiar al Londrei. Acesta colaborează cu guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, la implementarea de noi măsuri, pe fondul temerilor că  volatilitatea din zona euro va agrava criza creditelor în Marea Britanie.

A fost pusă în discuție o „maximizare a Planului A”, prin care Marea Britania ar putea profita de istoricul său pozitiv, de respectare a disciplinei fiscale și de credibilitate, pentru a aplica o politică agresivă, menită să asigure împrumuturi mai ieftine pentru populație și companii.

Mervyn King a menționat posibilitatea adoptării unei noi serii de măsuri neconvenționale, prin care Banca Angliei ar putea introduce lichiditate pe piață.

Programul instituției vizează, de asemenea, reducerea costurilor de finanțare ale băncilor, în schimul unor angajamente de creditare. Programul ar putea să asigure noi credite în valoare de 80 de miliarde de lire sterline.

Totodată, Banca Angliei va lansa vineri o facilitate de urgență care oferă lichidități pe șase luni băncilor, în tranșe de cel puțin 5 miliarde de lire sterline pe lună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`