Conflict diplomatic de proporții: Estonia îi cere Rusiei să îi înapoieze teritoriile anexate. În acest moment, țara baltica este singura din NATO care nu are un tratat de frontieră ratificat cu Moscova, informează B1 TV.
Estonia și Rusia au un conflict care durează de ani buni. Totul a pornit de un tratat din 1920 ce stabilea granița ruso-estoniană, tratat pe care Estonia îl consideră drept certificatul de naștere al țării, dar despre care rușii spun că este nul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Oficialii de la Tallin susțin că Rusia ar fi anexat ilegal peste 5% din teritoriul estonian. „Anexarea teritoriilor estoniene nu este diferită de ocuparea și anexarea Crimeei”, a declarat președintele Estoniei. De partea cealaltă, Rusia refuză să semneze tratatul de frontieră până când balticii nu vor renunța la pretențiile teritoriale.
În 1920, guvernul bolșevic a recunoscut independența Estoniei prin Tratatul de la Tartu. Ințelegerea prevedea și transferul unei părți a provinciei Petrograd. După ce Estonia a fost ocupată de URSS în august 1940, aceste teritorii au rămas parte din Republica Sovietică Socialistă Estonă. Moscova susține în prezent că Tratatul de la Tartu a fost invalidat atunci când Estonia a devenit parte a URSS.
Conflictul a continuat și după destramărea colosului sovietic. Poziția granițelor a fost convenită în 2005, după 11 ani de negocieri. A fost semnat un tratat la frontieră, dar acesta nu a fost încă ratificat, deoarece Estonia insistă asupra respectării Tratatului de la Tartu.