Cazul Timișoara. Surse: Mai mulți polițiști au ajuns la spital după ce au intrat în zonele contaminate / Ofițer ISU: „Ni s-a spus: ‘oricum nu există antidot, vedem cum vă simțiți‘”

Cazul Timișoara. Surse: Mai mulți polițiști au ajuns la spital după ce au intrat în zonele contaminate / Ofițer ISU: „Ni s-a spus: ‘oricum nu există antidot, vedem cum vă simțiți‘”
Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Nouă polițiști, câțiva dintre ei criminaliști, care au fost trimiși printre primii să facă investigații în blocul din Timișoara în care s-a făcut deratizare au ajuns la Unitatea de PrimiriUrgențe a Spitalului Județean din Timișoara.O parte dintre agenții examinați prezentau simptome ușoare grețuri sau vărsături, iar analizele au indicat anumite probleme „la ficat”, informează tion.ro, care citează mai multe surse.

Ei au primit medicație și au fost lăsați să plece acasă.

Autoritățile susțin, oficial,că polițiștii au mers la spital pentru analize preventive și nu pentru că ar avea probleme din cauza expunerii la substanța periculoasă.

„Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intevenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!”, a spus, pentru Libertatea, un om din sistemul de urgență.

Specialistul a participat la intervenție și susține că, până la sosirea „celor de la Sibiu, cu costume speciale”, toți cei care au intrat au fost expuși: „Ni s-a spus: ‘oricum nu există antidot, vedem cum vă simțiți‘”.

„Pe la fiecare spital au pus câte un coleg planton să raporteze ce cazuri vin … vă dați seama că noi nu avem pregătire medicală. Șefii noștri au înnebunit. Sunt disperați. Și clar incompetenți. Nu știe stânga ce face dreapta”, a încheiat ofițerul ISU.

Doi copii și mama unuia dintre ei au murit după o deratizare făcută în blocul în care locuiau. Inițial a fost evacuat blocul respectiv, apoi la câteva ore a fost evacuat și imobilul alăturat. Miercuri, în spital mai erau încă internate 44 de persoane afectate de substanța periculoasă.

Patronul firmei de deratizare se află în arest. El le-ar fi spus anchetatorilor că a cumpărat substanța la negru, de la o cunoștință, și că nu știa că aceasta poate avea un caracter letal.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, substanţa toxică „Delicia – Gastoxin” este certificată pentru a fi folosită „strict în interiorul silozurilor goale, al celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanşe la gaze (închise/sigilate, libere)”. Este fiind interzisă folosirea ei în spaţii de locuit.

Joi, o echipă din cadrul Ministerului Apărării urmează să se deplaseze la fața locului pentru a face verificări suplimentare cu echipamente specializate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`