Noi tensiuni între Spania și Marea Britanie, în urma vizitei prințului Edward în Gibraltar

Noi tensiuni între Spania și Marea Britanie, în urma vizitei prințului Edward în Gibraltar
Prințul Edward, cel mai tânăr fiu al reginei Marii Britanii, și soția sa, contele si contesa de Wessex, au vizitat Gibraltarul cu ocazia jubileului reginei Elisabeta a II-a. Vizita de trei zile a început luni și...

Prințul Edward, cel mai tânăr fiu al reginei Marii Britanii, și soția sa, contele si contesa de Wessex, au vizitat Gibraltarul cu ocazia jubileului reginei Elisabeta a II-a. Vizita de trei zile a început luni și a agitat spiritele în Spania, pe fundalul tensiunilor diplomatice dintre cele două regate privind statutul Gibraltarului.

Astfel, Spania a declarat Marii Britanii că este „contrariată și se simte neconfortabil” din acuza acestei vizite, iar ministrul de Externe a descris vizita ca „profund nefericită”, relatează Daily Mail. Locuitorii din Gibraltar au avut o atitudine diferită față de cuplul regal, primindu-i cu căldură, fluturând stegulețe brtanice.

Comentariile ministrului de Externe nu sunt singura reacție a Spaniei la tenisunile cu Marea Britanie pe tema Gibraltarului. Recent, regina Sofia a Spaniei a refuzat invitația reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii de a participa la un prânz în onoarea jublieului de diamant al celei din urmă.

Pescarii spanioli cer dreptul de a pescui în apele Gibraltarului, încălcând astfel o decizie din 1999. În jur de 60 de nave spaniole bazate în orașe din apropierea rocii sunt afectate de interdicția de a pescui în zonă.

Spania a cedat Gibraltarul Marii Britanii prin Tratatul de la Utrecht (1713), astfel că Gibralatarul este considerat teritoriu britanic, dar Spania consideră de mult că ar trebui să revină sub control spaniol. Tensiunile au escaladat odată cu venirea la putere a premierului conservator Mariano Rajoy în decembrie. Noul guvern al Spaniei, condus de acesta, a abandomat convorbirile tripartite legate de cooperare între Spania, Gibraltar și Marea Britanie, insistând pe convorbiri bilaterale legate de suveranitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie