Vești excelente pentru români. Începând cu anul viitor se majorează fondul de subvenționare de la aproape 1 miliard la 1,5 miliarde. Numărul tot mai mare de cereri a determinat Guvernul să facă această majorare.
LACRIMI PENTRU CĂTĂLIN BOTEZATU! S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ OPERAȚIA CUMPLITĂ! E DE NERECUNOSCUT (GALERIE FOTO)
Ministerul Agriculturii a propus această majorare pentru anul viitor a fondului de subvenționare pentru proiecte de modernizare a satelor. Ca urmare a numărului în creștere al solicitărilor de la an la an, responsabilii din domeniu au decis să ia această masură, informează Capital.
ȘOC LA KANAL D! NOI PROBLEME PENTRU TEO TRANDAFIR! BURSCU’ A FĂCUT ANUNȚUL ÎN LACRIMI
Cele mai multe subvenții din agricultură în ultimii ani sunt solicitate pentru procurarea tehnicii agricole, înființarea de plantaţii şi investiții în infrastructura post-recoltare şi procesare, adică frigidere, depozite, linii de sortare ş.a. Chiar dacă volumul de subvenții este în creştere de la an la an, deseori se întâmplă că bani pentru cererile acceptate nu ajung, iar plăţile se fac din bugetul anului următor.
Luna trecută s-a decis ca din acelaşi fond de subvenţionare să fie acoperite şi măsurile destinate dezvoltării rurale, se are în vedere construcții de drumuri, apeducte, sisteme de canalizare şi de iluminat public, centre de îngrijire a copiilor sau persoanelor în etate, cu nevoi speciale, până la construcția de cinematografe şi proiecte de promovare a turismului rural.
Cel puțin 15% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural ar urma să fie destinat dezvoltării satelor, adică activităților non-agricole.
Galina Petrachi, Şefa Direcţiei politici şi programe de dezvoltare rurală de la Ministerul Agriculturii, declară că schimbările de guvern sau miniștri nu au modificat deocamdată prioritățile din domeniu.
„Asta trebuie să ne bucure, deoarece înseamnă că învestiții în agricultură se fac în continuare şi se fac mult mai multe decât se făceau. Măsurile de dezvoltare rurală sunt foarte importante, deoarece prin aceste măsuri noi vom contribui mai mult la dezvoltarea localităților rurale, fiindcă în cazul în care noi nu creăm condiții ca oamenii să dorească să stea în localitatea rurală, nu sunt servicii, nu este infrastructură adecvată, atunci toţi doresc să plece, ori migrează în localitățile urbane, ori peste hotare. De aceea ca prioritate este îmbunătățirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural, crea locuri de muncă în localitățile rurale şi a menține populația în localitățile rurale”, spune oficialul din minister, conform Europa Liberă.