Mii de persoane s-au aliniat, luni, pentru a forma un coridor prin care să dea, din mâna în mână, provizii celor aproximativ 1.000 de studenţi asediaţi de forţele de ordine în Universitatea Politehnică din Hong Kong.
În paralel, alte grupuri de protestatari au luat cu asalt poziţiile forţelor de ordine.
Pe parcursul weekendului, Universitatea Politehnică a fost centrul unora dintre cele mai violente momente de la începutul demonstraţiilor până acum. Autoritățile au avut nevoie de peste 20 de ore pentru a înainta în campusul universităţii.
Coridorul uman
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Protestatari care au luat cu asalt poziţiile forţelor de ordine care asediază UniversitateaPolitehnică
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Contraatacul forţelor de ordine împotriva demontrantilor care au încercat să rupă asediul Universităţii Politehnice
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Demonstraţiile au început în luna martie și au luat amploare în iunie,după ce guvernul comunist de laBeijinga dat o lege care permite extrădarea infractorilor dinHong Kongîn mâinile autorităţilor de laBeijing. Pe fond însă, la mijloc se aflăo miză mult mai mare, de natură politică, anume împedicarea (sau intârzierea)Partidului Comunist în a obține mai multă putere asupra oraşului.
Hong Kongeste o regiune semi-autonomă a Chineiși spre deosebire de majoritatea locuitorilor țării(care beneficiază depuține drepturi), cei dinHong Kongse bucură de o serie de libertăţi atipice unui stat comunist. Printre aceste drepturi se numărădreptul la vot democratic, libertatea presei sau libertatea de exprimare. Adică un set de libertăţi cu care locuitoriiHong Kong-ului au fost obişnuiţi încă din timpul perioadei coloniale britanice,încheiată în 1997.
Altfel spus,Hong Kongeste o democraţie aflată într-un stat comunist, iar populația vrea să mențină această stare de fapt.
De altfel, însuşi tratatul prin care Marea Britanie a cedatHong Kong-ul către Chinaera denumit „O ţară, două sisteme”și prevedea faptul că, deşiHong Kongredevine teritoriul chinez, el îşipăstrează în bună parte sistemul politic lăsat de britanici. Prevederile tratatului sunt, însă, valabile până în anul 2047, dată la careHong Kong-ul ar urma să devină, în totalitate, teritoriu chinez.
Cu toate acestea, Beijinul nu pare să fie interesat în a aștepta până în 2047. Și lăsând la o parte această lege a extrădării, înHong Kongau mai avut loc dispariţii misterioase ale unor persoanlități ce militau pentru democraţie sau chiar a unor bibliotecari.