Rusia renunţă la un protocol din Convenția de la Geneva de teama unor ‘abuzuri’

Rusia renunţă la un protocol din Convenția de la Geneva de teama unor 'abuzuri'
Sursă foto: Facebook & Hepta.ro

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a renunţat la un protocol al Convenţiei de la Geneva privitor la drepturile victimelor conflictelor armate, transmite Reuters, care citează surse parlamentare ruseşti.

Protocolul dată din anul 1949, dar fusese semnat de Rusia (pe-atunci Uniunea Sovietică) în 1989.

Motivul invocat de Vladimir Putin pentru a-şi motiva decizia fiind faptul că protocolul „nu a reuşit să-şi îndeplinească funcţiile încă din 1991”.

De aplicarea protocolului se ocupa o comisie internaţională, care a fost, însă, acuzată că „ar putea fi folosită în mod abuziv de alte state”.

„În mediul internaţional actual, creşte semnificativ riscul ca puterea comisiei să fie utilizată de alte state, care acţionează cu rea-credinţa, într-un mod abuziv”, se arată în documentul de motivare a deciziei.

În plus, Rusia s-a plâns că nu are un reprezentant în comisia internaţională, asta deşi îşi plăteşte contribuţiile în mod regulat.

De precizat că, încă de la implicarea sa în războiul civil din Siria, Federaţia Rusă a fost acuzată de mai multe ori de faptul că operaţiunile ei militare ar fi lăsat în urmă un număr mare de civili morţi – un lucru caracteristic armatei ruse.

Prin faptul că a abandonat acest protocol, Rusia nu a renunţat însă la Convenţia de la Geneva per ansamblu. Nu este nici primul acord internaţional la care Rusia renunţa în ultimii ani.

Foto: Copil salvat de sub dărâmăturile rezultate în urma unui bombardament aerian rusesc, din luna iulie (sursă foto: hepta.ro)

La ce alte documente de drept internaţional a mai renunţat Rusia în ultimii ani

1. Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE), din anul 1990 – prevede reducerea considerabilă de către semnatari (printre care şi România) a forțelor armate și armamentelor;

2. Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din anul 1987 – interzice utilizarea şi construirea de rachete convenţionale sau nucleare cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri;

La acestea se adaugă şi încălcările repetate aledreptului internaţional în cazul Peninsulei Crimeea şi a estului Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții