ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 // Cele mai importante informații pentru alegători: Între ce ore se poate vota duminică, de ce acte de identitate ai nevoie, cum se votează pe listele suplimentare

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 // Cele mai importante informații pentru alegători: Între ce ore se poate vota duminică, de ce acte de identitate ai nevoie, cum se votează pe listele suplimentare

Românii sunt așteptați în această duminică, 10 noiembrie, la urne pentru a vota în cadrul alegerilor prezidențiale. În premieră, la acest scrutin, românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a își exercita votul.

Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică dimineață la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00.

În diaspora, alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

VEZI LISTA SECȚIILOR DE VOTARE DIN DIASPORA – UNDE VOTEAZĂ FIECARE ROMÂN DIN STRĂINĂTATE

Românii care au împlinit vârsta de 18 ani inclusiv în ziua alegerilor, au dreptul la vot. Cei care merg să voteze, pot face acest lucru doar pe baza cărții de identitate, a cărții de identitate provizorie, a buletinului de identitate, a pașaportului diplomatic, pașaportului de serviciu sau în cazul elevilor din școlile militare, a carnetului de serviciu militar.

Românii care votează în străinătate, sau cei care au domiciliul în afara țării dar votează în România, o pot face pe baza pașaportului.

VEZI LISTA SECȚIILOR DE VOTARE DIN DIASPORA – UNDE VOTEAZĂ FIECARE ROMÂN DIN STRĂINĂTATE

Alegătorii care nu știu la ce secție votează, pot afla online unde trebuie să meargă să își exprime votul, accesând site-ul Registrului Electoral. Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot.

Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.

Acest registru este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege.

Astfel, pentru a afla la ce secție de votare din România sunteți arondați trebuie să introduceți CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare.

Cei care votează în localitatea de domiciliu sunt obligați să meargă la secția la care sunt arondați, în timp ce cei care votează în alte localități o pot face la orice secție de votare. Acolo vor fi înscris pe listele suplimentare.

Teoretic, există posibilitatea ca turul II să nu mai aibă loc, dar șansele sunt foarte mici deoarece un candidat ar trebui să obțină 50% plus unu din numărul celor înscriși pe listele electorale, nu 50% plus unu din numărul celor care au venit la vot.

În cazul organizării turului II de scrutin, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 și se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7.00.

Candidatul care a câștigat și turul II va trebui să mai aștepte aproape o lună pentru a-și prelua funcția deoarece mandatul de cinci ani al președintelui în funcție încetează pe 21 decembrie, data la care noul președinte ar trebui să depună jurământul de credință în fața Parlamentului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții