ANALIZĂ B1.RO // Guvernul Orban a început MAREA DEPESEDIZARE din ministere și instituții publice: Lista celor care vor fi dați afară din aparatul de stat în perioada următoare (FOTO)

ANALIZĂ B1.RO // Guvernul condus de Ludovic Orban a primit luni votul de învestitură și s-a instalat la putere în România! Dar odată cu această schimbare nu pleacă doar Viorica Dăncilă și cabinetul de miniștri, ci o întreagă armată de funcționari, consilieri, secretari de stat, șefi de instituții și alte personaje aduse de PSD în ministere și instituții publice.

De altfel, premierul Ludovic Orban a subliniat, miercuri, în prima ședință oficială de Guvern de la învestitură, că „așteaptă să facă febră musculară de la semnat decizii de demitere”, într-o adevărată „curățenie a instituțiilor publice”.

Este foarte important să demarăm procedura de curățare a instituțiilor publice, de aceia care au ocupat uncții de demnitate publică și care nu și-au exercitat funcțiile așa cum ar fi trebuit. Pot să vă spun că deja am început să semneze decizii și aștept să fac febră musculară de la semnat decizii de demitere ale secretarilor de stat, consilierilor de stat, secretarilor generali și a celorlalte categorii de funcții care depind de ministru și de premier, pentru că trebuie să readucem competența, profesionalismul, integritatea în fruntea instituțiilor publice și să terminăm odată copilăria, nepotismul”, a afirmat Ludovic Orban.

B1.ro vă propune o trecere în revistă a tuturor celor care au plecat sau urmează a fi demiși în ceea ce PNL numește „marea depesedizare” din ministere și instituții.

Fii lui Năstase și Buzatu, plecări la cerere

Nu mai puțin de 8 plecări din aparatul guvernului au apărut încă din prima zi în care Ludovic Orban s-a instalat la Palatul Victoria. Marți, în Monitorul Oficial a apărut eliberarea din funcție a unora precum Mihnea Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase, sau Tudor Buzatu, fiul liderului PSD Vaslui.

Lor li s-a arătat Dana-Rozalia Varga, Cătălin-Marian Tutilescu, Adrian Marius Rândunică, Liana Andreea Negoiță și Florian Popa.

De asemenea, a fost înlocuit și Costin Mihalache din funcția de șef al cancelariei primului-ministru.

Conducerea ANAF va fi înlocuită

Miercuri seară, în direct pe B1TV, Ludovic Orban a anunțat că în procesul de „depesedizare” va fi inclus și Fiscul. Astfel, acesta a subliniat că va fi înlocuită conducerea cu una competentă.

„Cu siguranță, vom schimba conducerea ANAF. Facem o evaluare. Căutam oameni competenți”, a afirmat Ludovic Orban.

ANAF este condus din iunie de către Mirela Călugăreanu care a revenit la conducerea instituției după ce a fost înlăturată Mihaela Triculescu, o apropiată a lui Darius Vâlcov care a fost înlăturată în același timp cu „eminența cenușie a programului de guvernare PSD”.

Călugăreanu este apropiată de Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe, și este cea care a declanșat controale la mai multe instituții media incomode pentru Liviu Dragnea.

Foto: Hepta

De altfel, Ionuț Mișa este un alt nume văzut de către liberali pentru a fi înlăturat în acest proces de curățare a administrației publice. Joi, acesta revine la șefia Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, de unde fusese îndepărtat prin detașare la Direcția Generală de Asistență pentru Contribuabili. Doar că această revenire s-ar putea să fie una de foarte scurtă durată deoarece este pe lista lui Orban de schimbare a conducerii ANAF.

„Ce se face, se desface foarte repede. Dacă l-a numit (Mirela Călugăreanu, șefa ANAF n.r.), l-a numit cu delegare, că nu au apucat să organizeze concursuri”, a afirmat premierul Orban, în direct pe B1 TV, când a auzit că Mișa revine la șefia Direcției Marilor Contribuabili.

În plus, ANAF a suspendat cele 66 de concursuri pentru ocuparea de posturi de conducere din cadrul instituției, atât la nivel central, cât și regional, care erau lansate în ultimele momente ale Guvernului demis Viorica Dăncilă.

Acestea sunt doar începutul deoarece premierul a subliniat că în domeniul Finanțelor se vor face schimbări importante. Una dintre cele care va pleca este și Liliana Mincă, numită de Viorica Dăncilă secretar general adjunct al Ministerul Finanțelor Publice chiar în ultima zi de mandat.

Depesedizarea și în sistemul de sănătate

Premierul Ludovic Orban a mai anunțat și că atât conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și cea de la Institutul Clinic Fundeni vor fi schimbate.

Institutul Fundeni este condus de către protejata lui Darius Vălcov, Adriana Cotel. Aceasta a fost numită manager interimar chiar luni. Înainte, a fost propulsată politic și în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în ianuarie 2019.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Imediat după ce Darius Vâlcov a demisionat din funcția de consilier, la începutul lunii iunie, la câteva zile după condamnarea lui Liviu Dragnea, Adriana Cotel a fost demisă de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Înlăturarea acestuia a fost anunțată de Orban, joi dimineață, odată cu preluarea mandatului de ministru al Sănătății de către Victor Costache.

De asemenea a fost anunțată și înlăturarea lui Vasile Ciurchea, aflat la al treilea mandat în fruntea instituției după ce a revenit în luna iulie pe fondul scandalului blocării cardurilor de sănătate. Surse politice afirmau atunci că Sorina Pintea nu l-ar mai fi vrut pe acesta, dar a primit decizia în plic.

Schimbare la Comisia Națională pentru Prognoză, după 18 ani

Omul-cheie prin care Dragnea și Vâlcov făceau politica economică, Ion Ghizdeanu, a fost una din primele demiteri făcute de noul guvern. Ludovic Orban a anunțat miercuri că va semna decizia prin care îl va elibera din funcție pe Ion Ghizdeanu, șeful Comisiei Naționale pentru Prognoză.

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, este în funcție încă din 2000 din timpul guvernării Adrian Năstase și s-a remarcat prin obediența totală față de decidenții politici ai momentului.

Foto: Hepta

O anecdotă din lumea finanțiștilor spune că Ghizdeanu i-a dat o replică complet neașteptată fostului ministru al Finanțelor, Gheorghe Pogea, în 2010. Exasperat de lipsa de fermitate a Comisiei de Prognoză în discuțiile cu FMI și Comisia Europeană pe perioada crizei financiare, Pogea l-ar fi întrebat pe Ghizdeanu care e prognoza corectă de creștere economică. ”Cât vreți dvs, d-le ministru!”, ar fi fost răspunsul.

În perioada când Liviu Dragnea conducea despotic PSD, Ghizdeanu a fost omul-cheie folosit pentru a derula proiecte precum Fondul de Dezvoltare și Investiții sau realizarea de parteneriate public-privat.

Geronimo Brănescu pleacă de la ANSVSA

Schimbări sunt pregătite și în agricultură. Ludovic Orban a anunțat miercuri și înlocuirea lui Geronimo Brănescu de la șefia Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

„Are zilele numărate (Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA – n.red.). Evident că derulăm o procedură pentru a identifica un candidat serios care să preia răspunderea conducerii ANSVSA. Când îl vom decide, îl vom schimba”, afirmase Ludovic Orban.

Foto: Hepta

Premierul a subliniat că i-a solicitat noului ministru al Agriculturii, Adrian Oros, să îl invite și pe Geronimo Brănescu la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru că „din păcate există un risc important care să afecteze România ca urmare a nerespectării planului de acțiune privind combaterea pestei porcine africane”.

Adrian Oros, noul ministru al Agriculturii, a anunțat, în cadrul audierii din comisia de specialitate din Parlament, că îi va cere premierului schimbarea conducerii ANSVSA în primele zile după preluarea mandatului, pentru că a demonstrat în doi ani de zile că nu poate face față de când pesta porcină africană „evoluează sălbatic la noi în țară”.

Consiliul de Administrație de la CNAIR

În ultima zi de activitate sub Răzvan Cuc, Ministerul Transporturilor a aprobat numirea unor membri ai Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în baza Ordonanței de Urgență privind guvernanța corporativă.

Totul, în contextul în care în documentul prin care se stabilește numirea celor cinci în Consiliul de Administrație al CNAIR se menționează că aceasta este bazată pe un raport întocmit încă din 21 ianuarie 2019. În aceste condiții se pun întrebările de ce a stat o hotătâre timp de peste 10 luni la sertar fără a fi pusă în aprobare și dacă există un risc provenit din faptul că toate deciziile luate în ședintele Consiliului de Administrație a CNAIR să fie lovite de nulitate pentru că nu a fost pusă în aplicare timp de 10 luni o decizie care stabilea o altă componența a CA.

Cele 5 persoane numite sunt niște clienți vechi ai PSD cu un trecut extrem de controversat. Aceștia sunt Costin Mihalache (fostul șef al cancelariei premierului Dăncilă), Bumbac Georgeta, Pascu Bogdan, Mașala Ionuț Laurențiu și Pițigoi Mihuț Marius.

Foto: Hepta

Noul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, miercuri, în conferința de presă susținută cu ocazia preluării mandatului său, că va cere Registrului Comerțului să nu înregistreze hotărârea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de numire a celor cinci noi membri ai Consiliului de Administrație al CNAIR.

În conferința de presă susținută, miercuri, la Ministerul Transporturilor, Lucian Bode a precizat că există elemente care indică faptul că procesul de selecție a noilor membri ai Consiliului de Administrație al CNAIR a fost viciat și a promis că va lua o decizie în câteva zile.

”Țineți-vă bine. CNAIR, prin directorul general Scarlat, prin două adrese, în 18 octombrie și în 4 noiembrie, solicită Direcției de Management și Guvernanță corporativă anularea acestui proces spunând, printre altele, că «procesul de selecție este unul discriminatoiu». Ce condiții erau puse? Să fi condus o companie cu minim 5.000 de angajați, cu buget de peste un miliard de euro, să fi fost în top mangement minim un an și patru luni. Mai urma să-i spună înâlțimea, greutatea și culoarea ochilor și era clar. Acestea erau condițiile de participare la selecție. Mai mult, membrii Comitetului de remunerare și nominalizare, desemnați prin decizia Consiliului de Administrație, cei care trebuiau să stabilească condițiile, erau și candidați și, culmea, au fost și selectați, doi dintre ei, domnul Mihalache și doamna Bumbac.

Profilul candidatului trebuia stabilit de AGA, era altă condiție. Această hotărâre nu există.

În condițiile în care, totuși, în 4 octombrie, se adoptă respectiva hotărâre, se finalizează procesul de selecție, și cu toate că un membru selectat nu depune declarația de exercitare a mandatului conform legii, totuși persoana responsabilă din CNAIR depune hotărârea AGA la Registrul Comerțului pentru a fi înregistrată.

Fac un apel public către decidenții Registrului Comerțului să nu înregistreze această hotărâre în condițiile în care sunt suficiente elemente care spun că acest proces de selecție a fost viciat. Aștept să primesc și alte elemente și voi lua, urgent, o decizie. Nu peste multe zile”, a declarat Bode.

Analiză la Ministerul de Externe a numirilor de consuli

Premierul Ludovic Orban i-a cerut, miercuri, în prima ședință oficială de după învestitură, lui Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, să analizeze „cu mare atenție” maniera în care guvernarea PSD a făcut numirile pe pozițiile diplomatice de consul general și să-i recheme „imediat” pe cei instalați „fără să aibă nicio legătură cu diplomația”.

„Domnule ministru de Externe, vă rog să analizați cu mare atenție modul în care au fost făcute numirile pe pozițiile diplomatice de consul general, de consul. Să verificați în ce măsură s-au îndeplinit condițiile legale, să-i rechemați imediat pe cei care au fost trimiși fără să aibă nicio legătură cu diplomația și cu misiunile pe care trebuie să le exercite personalul diplomatic”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Joi, Radu Canțăr a demisionat din funcția de agent guvernamental al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. El avea rang de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Radu Canțăr fusese numit în poziția de agent guvernamnetal pe data de 15 mai 2018, de premierul de atunci, Viorica Dăncilă. Acesta avea astfel două atribuții importante. El eprezenta statul român, ca un avocat, în fața Curții Europene de Justiție și trebuia să apere România când era dată în judecată. Tot el era cel care trebuia, în plan intern, să comunice cu Comisia Europeană și, în țară, cu autoritățile române pentru transpunerea reglementărilor europene în legislația națională, să nu ne sancționeze UE.

Fostul agent guvernamental Radu Canțăr a fost membru al unei rețele socialiste europene, PES Activists, filiala Dolj. PES Activists România este o organizație condusă de Victor Negrescu, fostul ministru al Afacerilor Europene, care l-a adus pe Canțăr în MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`