Zeci de mii de persoane au cerut un nou referendum pentru ruperea Scoției de Regatul Unit. Ce șanse sunt ca acest lucru să se întâmple (FOTO, VIDEO)

Sursă foto: Twitter / @SNP

Mii de persoane au cerut, sâmbătă, la Glasgow, organizarea în 2020 a unui nou referendum pentru independenţa Scoției pe motiv că Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană, relatează Deutsche Welle.

Potrivit organizatorilor, aproximativ 20.000 de oameni s-ar fi strâns în centrul vechi al oraşului, lor alăturându-se şi premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon.

„Este timpul pentru Scoţia să-şi aleagă propriul viitor. Este timpul pentru Scoţia să fie o ţară independentă. O Scoție independentăeste mai aproape decât a fost vreodată”, a spus Nicola Sturgeon în faţa mulţimii.

Nicola Sturgeon a vehiculat încă din 2016ideea de independență, însă a evitat să facăpași concreți în acest sens, cu condiţia ca Marea Britanie să nu iasă din Uniunea Europeană.

La referendumul pentru Brexit din 2016, Scoţia a votat într-un mod covârşitor în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, cu un procentaj de 62%, factorii politici de la Edinburgh declarând public, de mai multe, ori că Brexitul nu ar trebui să aibă loc.

Însă cum Marea Britanie va ieşi, cel mai probabil, din Uniunea Europeană, Nicola Sturgeon a precizat că în luna decembrie va cere autorităţilor de la Londra permisiunea de a organiza un nou referendum. Permisiune pe care este foarte posibil să nu o primească, tocmai pentru a se evita o eventuală dezintegrare a regatului, o evoluţie ce ar complica foarte mult situaţia Marii Britanii. De altfel, atât Partidul Conservator, cât şi cel Laburist au indicat deja că nu susţin ideea unui referendum pentru independenţă.

Cu toate acestea, acordul Londrei este obligatoriu pentru organizarea unui referendum legal – asta pentru a se evita situaţia Cataluniei.

Nicola Sturgeon a negat că în eventualitatea unei secesiuni de Regatul Unit, Scoţia s-ar găsi atât în afară Regatului Unit, cât şi în afara Uniunii Europene, indicând că „va fi primită cu braţele deschise de Bruxelles”.

În fapt, în situaţia unei ruperi de Regatul Unit, Scoţia nu ar deveni automat stat-membru UE. La fel ca toţi cei încă 28 de membri ai Uniunii, şi Scoţia ar trebui să parcurgă aceiaşi pași legali. Singura diferenţă ar fi că, foarte probabil, etapele ar fi parcurse mai repede.

La rerefendumul de independent din 2014, un procentaj de 55,3% dintre votanţi au votat împotriva ruperii de Regatul Unit, în timp ce 44,7% au votat în favoarea. El a fost, însă, organizat cu doi ani înainte de referendumul pentru Brexit, ulterior apărând suspiciuni că ordinea referendumului a fost în mod deliberat stabilită aşa, pentru a se evita dezmembrarea Regatului Unit.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`