Studiu Harvard: Pojarul (rujeola) poate ‘șterge’ memoria sistemului nostru imunitar și ale efectelor vaccinurilor

Studiu Harvard: Pojarul (rujeola) poate 'șterge' memoria sistemului nostru imunitar și ale efectelor vaccinurilor
Sursă foto: Pixabay

Pojarul poate „şterge” memoria sistemului nostru imunitar, evoluţie ce ne poate lăsa vulnerabili la boli împotriva cărora eram protejaţi iniţial, se arată în două studii concepute de Universitatea Hardvard şi de Wellcome Sanger Institute.

Mai exact, pojarul ar instala o aşa-numită „amenzie imunitară”, eliminând anticorpii care ne protejează împotriva altor boli.

În cazul pacienţilor studiaţi de Harvard, cercetările au indicat că pojarul a „şters” între 11% şi 73% din anticorpii copiilor. În plus, au „şters” şi efectele vaccinurilorr antigripale sau antituberculoza.

„Echipa a arătat, pentru prima dată, că pojarul resetează sistemul imunitar uman înapoi la o stare imatură de bebeluş, cu o abilitate foarte limitată de a răspunde unor noi infecţii”, a precizat Wellcome Sanger Institute într-un comunicat de presă.

Pacienţii îşi pot recupera anticoprii pierdut din cauza pojarului, însă pentru că acest lucru să se întâmple, ei trebuie expuşi, din nou, bolilor respective.

Potrivit cercetătorilor de la Harvard, vaccinul anti-pojar impedica, însă, „resetarea” sistemului imunitar.

„Vaccinelor anti-pojar protejează memoria sistemului imunitar de la ştergere de către virus – şi dacă totuşi pacientul contractează pojar, ar trebui să-şi facă injecţii suplimentare pentru toate vaccinurile anterioare, precum cele de hepatită șipoliomielită, astfel încât să atenueze efectele ‘amneziei imunitare'”, a precizat Școala de Medicină a Universităţii Harvard într-un comunicat de presă.

Studiile au fost concepute prin analizarea unor mostre de sânge colectate de la mai mulţi copii înainte şi după îmbolnăvirea cu pojar. Ulterior, rezultatele cercetărilor au fost publicate în revistele de specialitate „Science” şi „Science Immunology„.

Câte cazuri de pojar (rujeolă) au fost înregistrate în România anul acesta

Potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), numărul total de cazuri confirmate cu rujeola în România raportate până la data de 25.10.2019 era de 18.502, din care 64 au rezultat cu decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`