Azi se împlinesc patru ani de la tragedia din clubul Colectiv, în care 65 de tineri şi-au pierdut viaţa. Majoritatea victimelor au murit arse de vii, iar restul pe patul de spital din cauza infecţiilor, aminteşte B1 TV. 30 octombrie rămâne ziua în care România a picat testul în faţa unui sistem incapabil să ofere ajutor propriilor cetăţeni. Tragedia a scos în stradă mii de români, iar în urma protestelor masive, guvernul condus atunci de Victor Ponta a căzut. Deşi timpul a trecut, ancheta bate în continuare pasul pe loc, iar în loc să dea explicaţii, autorităţile se bâlbâie.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Data 30 octombrie 2015 rămâne o pată neagră în istoria României. 65 de tineri au murit în clubul Colectiv , fosta fabrică pionierul Sectorul 4, unde 400 de tineri s-au strâns să particpe la concertul celor de la Goodbye to Gravity. În jurul orei 22.30, în timp ce Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye to Gravity, le mulțumea pentru susținere celor prezenți la eveniment, o scânteie de la una dintre artificiile pornite în club a aprins buretele pentru antifonare, care învelea un stâlp. Din cauza materialelor de proastă calitate folosite pentru izolarea fonică a spațiului, focul s-a răspândit rapid și tavanul a început să ardă în doar câteva secunde. Oamenii au început să se îmbulzească spre ușă, dar, din cauza faptului că nu exista decât o singură ieșire, sute de persoane au fost rănite și alte câteva zeci aveau să moară în aceeași seară.
După primul apel la 112 s-a declanșat haosul. Oameni răniți care cereau ajutor, țipete și disperare. Primii medici sosiți la locul dezastrului au rămas încremeniți.
Ministerul Afacerilor Interne anunţa, în cursul nopţii de 30 spre 31 octombrie 2015, că 27 de persoane au murit şi 162 de persoane au fost spitalizate, în urma incendiului de la clubul Colectiv.
După manifestaţiile de amploare, premierul de atunci, Victor Ponta, şi echipa sa de la Palatul Victoria au anunţat că pleacă de la guvernare.
Din 31 octombrie 2015 și până în prezent, dosarul Colectiv a fost mutat de la o instituție la alta, s-au adunat probe și mai multe persoane au fost trimise în judecată, printre care acționarii clubului și fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Cu toate acestea, în dosar nu au fost înregistrate progrese notabile.
Parchetul Militar a anunțat recent că a extins ancheta penală în dosarul Colectiv. Procurorii investighează şi ascunderea imaginilor apărute în mass-media săptămâna trecută, dar au adăugat şi infracţiunea de profanare de cadavre. Asta după ce Orlando Şchiopu, actualul şef al ISU Bucureşti, a fost înregistrat înjurând atunci când se referea la morţii întinşi pe caldarâm, în faţa clubului Colectiv. Pe lângă aceste acuzaţii, în dosarul procurorilor militari mai găsim ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, toate referitoare la modul haotic în care s-a intervenit în noaptea de 30 octombrie 2015.