Reguli de igienă care trebuie respectate într-un salon cosmetic

Reguli de igienă care trebuie respectate într-un salon cosmetic
Sursa foto: pexels.com

Atât pentru clienți, cât și pentru personalul unui salon cosmetic, respectarea normelor de igienă trebuie să fie o regulă extrem de importantă. De aceea, funcționarea corespunzătoare a unui salon cosmetic include și procesul de curățare, dezinfectare și sterilizare a încăperilor și a tuturor instrumentelor. Există însă și alte reguli care trebuie respectate pentru o igienă impecabilă. Iată care sunt acestea.

Protejarea încălțămintei

Pentru a înlătura riscul apariției unei infecții și pentru a păstra curățenia în toate încăperile, de îndată ce pășești într-un salon cosmetic, este recomandat să porți botoși de protecție de unică folosință. Excepțiile de la această regulă vor fi doar tratamentele la saună, băile cu aburi sau dușurile, unde nu vei avea nevoie de astfel de pungi.

Igienizarea mâinilor

Personalul unui salon cosmetic este obligat să se spele pe mâini atât înainte, cât și după efectuarea oricărei proceduri cosmetice. Totodată, același procedeu se recomandă și în cazul în care tehnicianul se contaminează din neatenție cu diferite lichide, după ce își dă jos mănușile de protecție și, obligatoriu, după folosirea toaletei.

Curățarea mâinilor trebuie să fie făcută cu apă și săpun antibacterian, în timp ce uscarea lor se va face cu șervețele de unică folosință, prosop sau cu un aparat special. Cu toate acestea, trebuie să știi că dezinfecția mâinilor se poate face și cu ajutorul produselor antiseptice, destinate igienei mâinilor, care se păstrează în flacoane speciale.

Este recomandat că personalul să se asigure că nu prezintă nicio rană deschisă atunci când face tratamente cosmetice clienților și să poarte mănuși de nitril, atunci când este nevoie.

Măsuri obligatorii în salon

Pentru un salon curat există și alte măsuri obligatorii de igienă, de care trebuie să se țină cont. Astfel, mobilierul, parchetul și scaunele trebuie să fie curățate după fiecare client, iar masa de lucru și chiuveta vor fi spălate și dezinfectate cu produse de curățenie specifice.

La fel de importante sunt și recipientele și instrumentele de lucru, care trebuie curățate și dezinfectate după fiecare tratament cosmetic. Se vor dezinfecta, atât termic cât și chimic, atât pensulele și aparatele de aplicare a tratamentelor, cât și forfecuțele sau pensulele de machiaj. După curățare, instrumentele de lucru vor fi depozitate în condiții igienice, în locuri răcoroase.

În salon ar trebui folosite halate speciale de protecție. Produsele folosite trebuie neapărat aruncate la gunoi, începând cu șervețelele, bețișoarele, bonetele, bureții sau dischetele demachiante. Pentru curățarea salonului cosmetic trebuie folosiți detergenți speciali, săpunuri, lavete și mopuri.

Igienizarea suprafețelor și a instrumentelor

Produsele de unică folosință folosite în salon trebuie utilizate pentru un singur client, iar toate instrumentele și echipamentele de lucru trebuie depozitate în locuri corespunzătoare.

O dată la 3 luni, este recomandată și o dezinsecție și chiar o deratizare, pentru a păstra locul curat, în condiții perfecte de igienă. Nu în ultimul rând, curățenia în salon trebuie să fie făcută atât înainte, cât și după începerea programului de lucru, de către personalul angajat instruit, care va folosi întotdeauna echipamente speciale de protecție.

Pentru a preveni orice incident neplăcut dintr-un salon cosmetic, toate regulile de igienă prezentate de mai sus trebuie să fie respectate, astfel încât clienții să fie mulțumiți de serviciile oferite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`