Anchetă în cazul incendiului din complexul Moara lui Assan. La mijloc ar putea fi interese imobiliare

Anchetă în cazul incendiului din complexul Moara lui Assan. La mijloc ar putea fi interese imobiliare

După aproape 24 de la izbucnirea incendiului din complexul Moara lui Assan din sectorul 2 al Capitalei, focul nu a fost stins în totalitate. Pompierii încearcă să stingă ultimele focare situate în zona grinzilor din fosta fabrică dezafectată, acestea fiind îmbibate cu uleiuri ce favorizează răspândirea focului.

Monument istoric ce datează din anul 1835, clădirile din cadrul fostei Mori a lui Assan au fost afectate în repetate rânduri de incidente asemănătoare, care i-ai accentuat starea de degradare.

Cele mai recente și mai grave distrugeri s-au produs în mai 2008, când un incendiu mai puternic decât cel de joi a distrus 90% din corpul unei clădiri secundare, și în ianuarie 2012, când perete și acoperișul  corpului principal al complexului s-au prăbușit.

Ministerul Culturii a declanșat achete atât acum, cât și atunci. În cazul incidentului din 2008, autorităţile au anunţat că fac investigaţiile pentru a determina cauza incendiului, însă nu s-a comunicat nicio concluzie a acestora, arată Mediafax.

„Am trimis la faţa locului o echipă formată din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, care va evalua situaţia. Din fericire, nu a ars partea cea mai valoroasă a monumentului, dar asta nu este o consolare. Sunt mai multe clădiri în cadrul Morii lui Assan şi a ars o clădire secundară”, a declarat la momentul respectiv Virgil Niţulescu, secretarul general al Ministerului.

De data asta, Niculescu a dat de înțeles că s-au făcut mai multe plângeri către autorități, dar că situația monumentului ar sta în mâinile proprietarilor.

„Noi am făcut sesizări repetate privind starea de decădere a monumentului istoric, am atras atenţia proprietarilor că nu se ocupă temeinic de întreţinerea monumentului, aşa cum prevede Legea monumentelor istorice”, a precizat Niculescu.

Deși se cunoaște situați deplorabilă a monumentului, autoritățile întârzie să ia măsuri în această privință, fie  măcar pentru securizarea zonei.

Dacă inițial s-a vehiculat că focul ar fi fost pornit de oamenii străzii care își fac des adăpst printre ruinele monumentului, acum există bănuieli că totul a fost pus la cale de persoane cu interese imobiliare în zonă.

Terenul pe care este amplasat moara ajunge până la 47 de milioane de euro, în condițiile în care metrul pătrat de teren în zonă este cotat la circa 1.000 de euro.

Municipalitatea precizează că, începând din august 2005, a efectuat o serie de verificări la faţa locului, unde a constatat executarea unor lucrări fără autorizaţie de desfiinţare ale anumite elemente constructive, care au condus la deteriorarea ansamblului în proporţie de aproximativ 90%.

După incendiul din 2008, lucrările de desființare au continuat, tot fără autorizație.

Clădirile din complex au fost construită în 1853 de negustorii George Assan şi Ioan Martinovici şi au găzduit prima moară cu aburi din Bucureşti. Din 1974, în fostele spaţii ale morii a funcţionat fabrica de pâine „Grâul”. Astăzi, două firme deţin fabricile Assan.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)