Presa din Bulgaria, în moarte clinică. Repoteri fără frontiere: ‘Nu a mai fost atât de proastă în ultimii 30 de ani; este dezastruoasă’

Presa din Bulgaria, în moarte clinică. Repoteri fără frontiere: 'Nu a mai fost atât de proastă în ultimii 30 de ani; este dezastruoasă'
Foto: Pixabay

Presa de la sud de Dunără se află într-o criză prelungită ce atrage semne de alarmă în Europa. O spune secretarul general al organizației Reporteri fără Frontiere cu o ocazia întrevederii cu președintele Rumen Radev.

Această întâlnire a avut drept obiectiv discutare gravelor probleme privind finanțarea media, standardele profesionale în ziaristică, încrederea cetățenilor.

„Situația pe piața media în Bulgaria nu a mai fost atât de proastă în ultimii 30 de ani; este dezastruoasă” , a declarat secretarul general al organizației „Reporteri fără frontiere”, Christophe Deloire, conform moldova.europalibera.org.

La rândul său, Rumen Radev și-a manifestat îngrijorararea privind evoluțiile negative legate de libertatea de exprimare. Președintele bulgar a mai arătat că sunt necesare criterii clare pentru accesul mediilor la fondurile europene și cele naționale, și repartizarea lor echitabilă.

Una din marile probleme pe ce le are presa de la sud de Dunăre este faptul că nu există o lege a mediilor care să ofere standarde și reglementări democratice este una din cauzele pentru problemele tot mai grave din ultimii 12 ani.

De asemenea, Christophe Deloire și directoarea organizației pentru Europa de Est, Pauline Ades-Mevel, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu singurul candidat la postul de procuror general al Bulgariei Ivan Gheșev.

Mai exact, acesta a atras atenția prin opiniile exprimate public care „nu reflectă demnitate și imparțialitate profesională”.

„Este un risc nu numai pentru jurnalism dar și pentru democrație”, a declarat Christophe Deloire.

În raportul realizat de Reporteri fără Frontieră privind libertatea presei, Bulgaria ocupă abia locul 111, dar organizația arată că, după 2006, situați mediilor din Bulgaria s-a degradat constant și acum se află pe ultimul loc dintre toate țările membre ale Uniunii Europene.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`