Klaus Iohannis, discuții cu președintele Letoniei despre situația Republicii Moldova. Ce susțin cei doi șefi de stat

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, la Tokyo, o întrevedere bilaterală cu președintele Letoniei, Egils Levits, în marja participării la Ceremonia de Întronare a Împăratului Japoniei.

Aceasta este prima întâlnire a celor doi șefi de stat după alegerea actualului Președinte al Republicii Letonia, la data de 29 mai 2019, potrivit Administrației Prezidențiale.

GALERIE FOTO

Iohannis a evidențiat că relațiile dintre România și Republica Letonia sunt excelente, bazate pe experiența istorică similară și pe apartenența comună la familia europeană și euro-atlantică, împărtășind interese comune la frontiera externă a Uniunii Europene și pe Flancul Estic al NATO. La rândul său, președintele Egils Levits a menționat caracterul foarte bun al relațiilor bilaterale și a apreciat dimensiunea în creștere a cooperării economice între cele două state, precum și importanța intensificării colaborării în cadrul UE.

Șeful statului a subliniat, în acest context, importanța acțiunii comune a celor două țări pentru întărirea coeziunii la nivel european, precum și a poziționării Uniunii Europene ca actor relevant pe plan extern.

Cei doi interlocutori au evidențiat că cele două state au numeroase poziții comune pe temele de interes pe agenda europeană, inclusiv cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene post-2020. În context, Iohannis a menționat că România susține un buget ambițios, cu alocări substanțiale pentru politica de coeziune și politica agricolă comună, care să ofere un răspuns adecvat şi la noile provocări la nivelul UE. În acest cadru, președintele României a prezentat dificultățile legate de negocierea noului Cadru Financiar Multianual, evidente în urma recentului Consiliu European.

Cei doi șefi de stat au discutat, totodată, despre situația din Republica Moldova, Iohannis subliniind susținerea fermă a țării noastre pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și pentru realizarea interconectărilor energetice la care țara noastră contribuie direct.

De asemenea, au fost abordate problematica de securitate și cooperarea celor două țări în cadrul NATO, ambele state alocând 2% din PIB pentru apărare. Președinții Iohannis și Egils Levits au fost de acord că trebuie impulsionat parteneriatul dintre UE și NATO, cu punerea în evidență a complementarităților și evitarea duplicărilor în construirea dimensiunii europene a apărării. De asemenea, a fost discutată relația cu Rusia și a fost subliniată importanța relației transatlantice.

Președintele României a evidențiat relevanța crescândă a Inițiativei celor Trei Mări, la care ambele state participă activ, care s-a consacrat ca un instrument eficient de stimulare a dezvoltării economice regionale, creşterii coeziunii europene şi consolidării legăturilor transatlantice și a subliniat contribuția țării noastre, prin Summitul organizat la București în 2018, găzduit de Iohannis, pentru maturizarea conceptuală și politică a Inițiativei și pentru dotarea sa cu instrumente concrete, care să contribuie la implementarea proiectelor de interconectare pe direcția Nord-Sud, de care ambele state sunt direct interesate.

Cei doi șefi de stat au convenit să intensifice dialogul la cel mai înalt nivel prin organizarea de vizite reciproce în cele două țări care să stimuleze cooperarea bilaterală în toate domeniile de interes reciproc, precum și o interacțiune sporită la nivelul UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)
21:11 - Crin Antonescu: O chestiune chiar urgentă e stabilirea datei alegerilor. Nu e normal să prelungim un provizorat nu foarte simpatic multor oameni (VIDEO)
20:53 - Tomac (PMP): România traversează o criză politică fără precedent și absolut jenantă, din cauza partidelor de la guvernare, care fac orice pentru a se menține la putere (VIDEO)
20:38 - Orban: CCR probabil a anulat alegerile pentru că în turul 2 nu au ajuns candidații PSD-PNL / Candidatul garantat Ciolacu și Iohannis sigur va pierde / Nicușor Dan, o candidatură serioasă / Antonescu poate să fie sigur că e candidatul UDMR (VIDEO)
19:59 - Bolojan, replică pentru Lasconi: Nu poți demola pe cineva anticipat. Eu am încercat în toţi aceşti ani să nu înjur gratuit pe cineva şi după aia să îi cer a doua zi să mă susţină
19:38 - Turistă izbită de o sanie pe pârtia din Buşteni. Victima, rănită la coloană, a fost preluată de un elicopter (VIDEO)
19:16 - Nicușor Dan, în dezacord cu Antonescu, Bolojan şi Kelemen: Mai important decât urgentarea prezidențialelor e să lămurim de ce au fost anulate alegerile. Dacă nu apar elemente noi, Georgescu are șanse la CEDO
18:51 - David Popovici, criticat de un profesor de economie pentru că și-a cumpărat o mașină de 150.000 de euro: „Mulți ca el au ajuns pe drumuri în final. De aia e importantă educația economică”