Un proiect de lege inițiat de senatorul PSD Tit Brăiloiu i-a înfuriat pe polițiștii români. Acesta propune ca parlamentarii și familiile lor să beneficieze de protecția poliției asemeni magistraților. Poliția Română ar avea printre atribuții și pe cea de a asigura „protecția demnitarilor, judecătorilor și procurorilor și a familiilor lor, în cazurile în care viața, integritatea corporală sau avutul acestora sunt supuse unor amenințări”. Liderul Sindicatului Polițiștilor avertizează asupra pericolelor adoptării unui astfel de proiect de lege.
”Mi se pare o poziție deplasată ca poliția să îi păzească pe onor senatori și deputați, poliția trebuie să asigure un climat de siguranță și ordine publică tuturor cetățenilor din această țară, nu doar senatorilor și deputaților. Este o instituție specializată care se ocupă de lucrul acesta mai ales că noi funcționăm cu un deficit de peste 25.000 de oameni. Poliția Română să trebuiască să păzească senatorii și deputații? Dar ei nu pot merge singuri pe stradă? Au o jenă? Au vreo temere, au greșit cu ceva față de poporul asta să-i păzească poliția. Conform legii sunt protejați de SPP, avem dispoziții legale. Eu sunt împotriva acestei aberații în reglementare, nu putea să vină decât de la oameni care nu înțeleg realitatea și din păcate și legiferează asta e” a declarat Dumitru Coarnă.
O astfel de măsură ar putea însemna și o subminare a autorității SPP-ului, care este responsabil cu paza și protecția parlamentarilor.
”Categoric! Se încearcă un conflict între poliție și SPP artificial creat. SPP-ul este un serviciu specializat, dotat în acest sens și le recomand să rămână cu pază SPP. Noi o să ne opunem acestei inițiative. Ei au imunitate doar pentru declarații politice. Intrăm într-o procedură care poate fi interpretată și în cadrul unui conflict de interese, ai dosar penal și te protejează poliția ca să te deplasezi la poliție să dai o declarație. Nu știu cine a putut să gândească așa ceva. Stăm de vorbă cu oamenii, cu alegătorii, mergem în mijlocul lor, dacă avem demnitate, dacă avem curaj să îi privim în ochi pentru actele și faptele pe care le-am desfășurat în calitate de senator și deputat. Restul sunt doar ca să punem în contradicție instituțiile statului, să le facem ineficiente, să creem conflicte din astea fără nici o logică. Finalitatea să spunem, dacă ar trece aberația asta ar fi o slăbire a siguranței publice a cetățenilor din această țară”, a mai spus Dumitru Coarnă.
Proiectul mai prevede ca numirea șefului poliției să fie scoasă din atribuțiile primului ministru și să treacă la Ministerul de Interne, care acum face doar recomandarea pentru această funcție.