Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache scrie, într-o postare pe Facebook, că Bulgaria va fi scoasă de monitorizarea MCV, în timp ce România va rămâne în continuare sub incidența Mecanismului.
În acest context, Tudorache susține că acesta este ”rezultatul concret al guvernării PSD” și că vechea clasă politică ”trebuie să plătească (…) pentru această nedreptate față de întreaga țară”.
”Bulgaria scapă de MCV. România, nu.
Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O țară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiție. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt și ce vor: hoție și cumetrie.
În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câștigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv și sistematic la adresa justiției, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea față de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situația de a fi azi ultima țară din Europa sub MCV. Da, Bulgaria a fost scoasă de sub incidența MCV, în situația în care în 2016 urma să fie decuplată de România și lăsată exact acolo unde ne găsim noi astăzi.
Vechea clasă politică este singura responsabilă și trebuie să plătească politic pentru această nedreptate față de întreaga țară. România trebuie să se curețe de influența nefastă a acestor oameni, de jumătăți de măsură și de politicieni închipuiți. Avem suficienți români gata să își slujească țara cu dedicație și bun-simț”, a scris Dragoș Tudorache pe Facebook.
Mesajul său vine în contextul în care raportul MCV pe 2019 este așteptat să fie făcut public marți și se anunță a fi unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani.Potrivit unor surse de la Bruxelles, lupta anticorupție din ţara noastră a înregistrat un declin, iar activitatea DNA este în scădere În acest context, experții critică dur mandatul lui Tudorel Toader la conducerea Ministerului Justiției. Criticată este și o parte a Consiliului Superior al Magistraturii, căreia i se reproșează lipsa de imparțialitate.