Scandalul izbucnit din cauza consumului foarte mare de opioide din SUA pare să se aplaneze.
Patru giganți farmaceutici au ajuns la un acord amiabil și evită astfel un proces federal.
Mai exact, consumul de opioide a fost calificat drept epidemie în SUA, după ce riscul unui deces provocat de o supradoză de opiacee, substanță analgezică cu acțiune foarte intensă, este mai ridicat decât cel survenit într-un accident de mașină.
Acest lucru a fost cauzat de faptul că rețetele pentru opiacee s-au dat în mod inconștient, substanța devenind un drog, deci un ucigaș.
Astfel, producătorul israelian de medicamente Teva și cei mai mari distribuitori americani: McKesson, AmerisourceBergen şi Cardinal Health au stabilit, în mod amiabil, să plătească împreună 215 milioane de dolari pentru a pune capăt oricărui litigiu legat de criza opioidelor, scrie Economica.net.
Paradoxul constă în faptul că Teva a anunțat că mare parte din suma ce o va plăti (45 de milioane de dolari) tot în medicamente. De această dată, pentru tratarea dependențelor.
Procesul, care urma să se deschidă luni dimineaţă, ar fi fost primul la nivel federal care ar fi examinat responsabilităţile industriei farmaceutice în această criză de sănătate publică.
Potrivit datelor guvernamentale, peste 400.000 de americani au murit din cauza unor supradoze de opioide în ultimi 20 de ani.
Și Europa este afectată de opiacee, dar nu la același nivel. Vezi statisticile AICI