Dacian Cioloș, președintele PLUS și liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a afirmat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că România vrea Unirea cu Republica Moldova, precizând că există o majoritate a cetățenilor români care își doresc acest lucru.
Întrebat ce viitor poate avea Republica Moldova, în contextul în care la Chișinău sunt acreditate mai multe scenarii, precum integrarea europeană sau Unirea, Dacian Cioloș a răspuns: „Asta depinde foarte mult de răspunsul pe care cetățenii Republicii Moldova îl dau, pentru că la întrebările astea: de ce nu vrea România Unirea cu Republica Moldova ș.a.m.d.? Eu spun: «Ba da, o vrea! Și în România există o majoritate a cetățenilor români care vor Unire cu Republica Moldova»”.
Deși recunoaște că Bucureștiul a făcut multe demersuri pentru apropierea de Chișinău, Dacian Cioloș a subliniat nevoia unor demersuri mai eficiente și mai susținute.
„Sunt, din câte știu eu, cam 4 milioane de cetățeni în Republica Moldova și o majoritate înseamnă 2 milioane și ceva. Și cu cât majoritatea asta e mai mare și mai apropiată de 4 milioane, cu atât mai ușor pot avea loc discuțiile astea. Deci, haideți să fim foarte pragmatici și realiști. Da, și din punctul meu de vedere, în timp ar trebui să se întâmple lucrul acesta, pentru că e firesc, pentru că e natural, pentru că suntem din aceleași rădăcini și atunci nu mai au sens discuțiile acestea dacă trebuie sau nu, dar modalitatea în care o facem depinde și de o parte, și de cealaltă, pentru că nu cred că trebuie să ajungem niciodată într-un moment al istoriei în care cineva să spună că a fost forțat de celălalt să facă anumite lucruri, mai ales acum când vorbim de democrație și de democratizare, și de interesul cetățeanului.
Păi atunci trebuie să implicăm cetățenii, așa cum noi, alianța dintre PLUS și USR, vrem să facem politică în România implicând cetățenii și determinându-i să-și asume responsabilitatea schimbărilor pe care le vor în țară la fel și relația asta trebuie să fie asumată de cetățenii de o parte și de alta și nu impusă de cineva, și nici măcar nu impusă de o majoritate sau de o minoritate impusă celorlalți care stau pe gânduri. Și atunci, ca să nu pierdem timpul, sunt foarte mulți pași care pot fi făcuți pentru a consolida apropierea asta și formalizarea asta politică poate să fie făcută în momentul în care există o voință clară de o parte și de cealaltă”, a precizat Cioloș.