Hillary Clinton i-a cerut lui Assad să predea puterea și să părăsească Siria

Hillary Clinton i-a cerut lui Assad să predea puterea și să părăsească Siria

Secretarul de stat american Hillary Clinton i-a cerut joi președintelui sirian Bashar al-Assad să predea puterea și să părăsească țara, criticând un nou masacru în apropiere de orașul Hama, pentru care opozanții regimului îl consideră responsabilă.

Clinton a spus că Statele Unite sunt dispuse să colaboreze cu toți membrii Consiliului de Securitate al ONU, care include Rusia, aliat important al Siriei, la o conferință despre viitorul politic al Siriei, atâta timp cât conferința aceasta va porni de la premisa ca Assad să lase loc unui guvern democratic.

„Assad trebuie să transfere puterea și să părăsească Siria”, a declarat Clinton, citată de Reuters, într-o conferință de presă din Istanbul, adăugând că „violența în spatele căreia se află regimul, la care am fost din nou martori ieri în Hama este pur și simplu ticăloasă. Assad și-a crescut brutalitatea și duplicitatea și Siria nu poate și nu va fi pașnică, stabilă și nicidecum democratică până când nu pleacă Assad.”

Clinton a mai sugerat ca planul de pace trmisului ONU și Ligii Arabe, Kofi Annan, să mai primească o ultimă șansă, secretarul de stat considerând că unele state nu vor sprijini acțiuni internaționale mai radicale fără a vedea clar că planul nu funcționează, probabil referindu-se la Rusia și China.

Observatorilor ONU li s-a oprit accesul spre satul Mazraat al-Qubeir, în apropiere de Hama, unde activiști împotriva lui Assad susțin că trupe militare loiale regimului au masacrat cel puțin 78 de săteni.

Deși criticat aproape unanim, regimul Assad se bucură încă de sprijinul a două mari puteri, Rusia și China, precum și a Iranului, putere nucleară, ca și primele două.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`