Cea mai importantă zi din istoria modernă a Regatului Unit, întâmpinată cu proteste de stradă: Londonezii cer anularea Brexitului / Starea de tensiune, surprinsă într-un fotoreportaj de la fața locului (FOTO, VIDEO)

Marea Britanie trece printr-unul din cele mai importante momente din istoria sa modernă, chiar în aceste clipe, lucru confirmat de faptul că Parlamentul Regatului Unit s-a reunit într-o sâmbătă – premieră în ultimii 37 de ani, pentru a tranșa soarta acordului de Brexit, pe care premierul Boris Johnson l-a convenit, joi, cu liderii statelor UE, la Bruxelles.

Tumultul politic se resimte și la nivel social, astfel că mai mulți locuitori ai Londrei au ieșit la Palatul Westminster, pentru a-și exprima nemuțumirea față de ieșirea Regatului Unit din UE. Starea de tensiune din capitala britanică a fost surprinsă într-un fotoreportaj de Felix Pintilie, B1 TV (GALERIA FOTO COMPLETĂ POATE FI CONSULTATĂ AICI).

Oamenii din „Remain”, cum este denumită generic tabăra celor care doresc rămânerea arhipelagului în blocul comunitar, au venit „înarmați” cu steaguri și pancarte, prin care le cer mai marilor din politica britanică să renunțe la Brexit, într-un ultim ceas, cu mai puțin de două săptămâni până la termenul de îndeplinire a Articolului 50.

Articolul 50 din Tratatul privind UE este cel care stipulează și reglementează că și cum un stat membru poate să părăsească, în mod unilateral, blocul european de state format după Al Doilea Război Mondial.

„Fără Brexit este cel mai bun tip de acord”, scrie pe una din pancarte, sugerând că deputații britanici ar trebuisă anuleze ieșirea din UE, și nu să voteze un acord de tranziție.

Între timp, parcă desprinși dintr-o altă lume, jurnaliștii britanici au întreprins o adevărată desfășurare de forțe în curtea Palatului Westminster. Camere, aparate de fotografiat și zeci de oameni ai presei așteaptă cu emoție anunțul care, cel puțin în teorie, ar trebui să dicteze tempoul politicii britanice pe termen scurt și mediu: Va părăsi Regatul Unit UE cu un acord de tranziție sau fără? Sigur, o altă posibilitate este aceea de amâna ieșirea, cum s-a mai întâmplat în lunile anterioare.

„Opriți nenorocitul ăsta de coșmar al Brexitului”, mai arată o pancartă, evocând luni întregi de haos prin care a trecut politica britanică în ultima perioadă.

Așadar, Parlamentul Regatului Unit se reunește, sâmbătă, pentru prima oară în 37 de ani, să voteze asupra acordului de Brexit încheiat de premierul Boris Johnson cu liderii statelor din Uniunea Europeană. (Detalii AICI)

Este, totuși, și un membru al tinerilor comuniști britanici prezent în fața Palatului Westminster, care cere părăsirea UE. Chiar și așa, acesta nu cere ieșirea efectivă a Regatului Unit, ci păstrarea relațiilor interstatale cu țările europene sub forma unor State Unite (și Socialiste) ale Europei, deci practic doar schimbarea actualei ordini globale.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Primul-ministru din arhipelag a încercat să convingă suficienți parlamentari, astfel încât înțelegerea convenită cu Bruxellesul să fie adoptată de Camera Comunelor, dar chiar și așa este de așteptat ca votul să fie tranșat la limită, după cum o arată estimările de moment.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`