Românii nu vor mai avea acces la piaţa muncii din Olanda

Românii nu vor mai avea acces la piaţa muncii din Olanda
Foto:depers.nl

Cetăţenii din România şi Bulgaria, precum şi cei din afara UE nu vor mai avea, de la 1 iulie, dreptul să muncească în Olanda fără un permis de muncă. Permisele de muncă vor fi emise doar în cazuri excepţionale, potrivit unei propuneri a ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, susţinută de guvern.

Kamp doreşte ca angajatorii din agricultură şi horticultură să folosească predominant şomerii olandezi. Măsura ar veni în sprijinul politicii guvernamentale de a pune presiune pe oamenii fără locuri de muncă să accepte ofertele existente pe piaţa muncii.

De la lărgirea Uniunii Europene, în 2004, aproximativ 165.000 de oameni din Europa Centrală şi de Est lucrează în agricultură, horticultură, construcţii, industrie şi transport în Olanda. “În acelaşi timp, peste un milion de oameni sub 65 de ani nu au slujbe şi traiesc din ajutor social”, a declarat Kamp, potrivit NIS News Bulletin.

Deşi Olanda are una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din UE, se confruntă de câţiva ani cu o problemă legată de numărul  în creştere al persoanelor care nu sunt apte de muncă. Despre aceştia ministrul declară: „Cel puţin jumătate pot de fapt să muncească”. Acesta intenţionează să îi motiveze arătându-le că „nu există beneficii (n.r. gratuite) pentru cei care pot munci şi pentru care există locuri de muncă”.

În privinţa muncitorilor din afara Uniunii, Kamp a abordat o poziţie şi mai dură: “Nu ştiu de ce ar trebui să îi primim. Întâi ar trebui să ne ocupăm de şomerii din Olanda, apoi de cei din U.E. şi după de cei din afara U.E”.

Prin „din afara U.E.”, Kamp se referă şi la România şi Bulgaria. Deşi ambele au aderat la U.E. în 2007, Olanda a recurs la dreptul de a menţine graniţele închise pentru forţa de muncă provenită din România şi Bulgaria.

Pentru muncitorii din alte ţări membre , în principal Polonia, reglementările în vigoare nu vor fi modificate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`