Donald Trump ia măsuri după ce a permis atacul Turciei asupra kurzilor din Siria: Președintele american i-a cerut lui Erdogan un armistițiu și amenință cu distrugerea economiei turce

Donald Trump ia măsuri după ce a permis atacul Turciei asupra kurzilor din Siria: Președintele american i-a cerut lui Erdogan un armistițiu și amenință cu distrugerea economiei turce
Foto: Twitter / Donald Trump

Președintele american Donald Trump interveni dur în încercarea de a salva situația după ce a retras trupele americane și a permis atacul dur al armatei turce împotriva luptătorilor kurzi care au dus greul în războiului Occidentului împotriva jihadiștilor din Statul Islamic.

Luni, președintele american Donald Trump a vorbit direct cu omologul său turc, Recep Erdogan, și a cerut un armistițiu de îndată în Siria în timp ce a anunțat o serie de sancțiuni împotriva Ankarăi, catalogate de critici drept doar o încercare de a salva situația.

Această informație privind dialogul a fost confirmată de către vicepreședintele Mike Pence în timp ce anunța că va merge curând în Orientul Mijlociu.

„Statele Unite nu au dat undă verde Turciei pentru a invada Siria”, a insistat Pence în fața reporterilor de la Casa Albă.

Dar acest anunț al lui Trump vine la fix o săptămână de la anunțul retragerii trupelor americane, decizie de care a profitat Turcia pentru a invada nordul Siriei și a ataca luptătorii kurzi pe care îi acuză de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, grupare considerată teroristă.

Luptătorii kurzi din Forțele Democratice Siriene au fost în prima liniei a luptei occidentale împotriva Statului Islamic, dar acest lucru nu le-a oferit protecția împotriva lui Erdogan, așa că aceștia au arătat că vor face apel la dictatorul sirian Bashar Al-Assad sau la chiar la Vladimir Putin pentru a primi sprijin, lucru ce ar tensiona și mai tare rapoartele de forță din regiune.

Acum, Casa Albă a încercat o schimbare a strategiei de comunicare prin a arăta că invazia turcă era inevitabilă, iar plecarea trupelor americane nu a făcut decât să îi pună la siguranță de orice pericol.
Ofensiva Turciei a fost lansată în urmă cu aproape o săptămână, în urma retragerii americane şi în pofida unor dure critici internaţionale.

Operaţiunea numită „Izvorul Păcii” vizează să instaureze o zonă de securitate” de 32 de kilometri lăţime, cu scopul de a despărţi frontiera de teritorii aflate sub controlul miliţiilor kurde, catalogate drept teroriste de Ankara.

De la debutul conflictului, 104 combatanţi kurzi şi peste 60 de civili au fost ucişi în violenţe, în timp ce peste peste 130.000 de persoane au fost dislocate, a anunţat ONU.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`