ALEGERI LOCALE 2012: Reguli generale în procesul electoral. Unde, când și cum votezi

ALEGERI LOCALE 2012: Reguli generale în procesul electoral. Unde, când și cum votezi
Foto: opiniatimisoarei.ro

Românii sunt așteptați duminică, 10 iunie la urnele de votare, pentru a-și desemna aleșii locali ai următorilor patru ani, adică primarii, consiliile locale şi consiliile judeţene, precum şi preşedinţii de consilii judeţene. În rândurile de mai jos, câteva informații utile referitoare la desfășurarea procesului de votare, cum ar fi ora de deschidere / închidere a urnelor, unde se află secțiile de votare și urnele mobile, măsurile de securitate și sancțiunile pentru fraude.

Procesul electoral va începe la ora 07:00 şi se va încheia la ora 21:00. Bucureştenii vor alege primarul general pentru următorii patru ani, edilul care va conduce Primăria Bucureşti. Totodată, ei îşi vor alege membrii din Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Vezi lista completă a candidaților din București și din ţară

Fiecare bucureştean va vota la locale 2012 şi pentru primarul de sector, în funcţie de sectorul în care îşi are reşedinţa şi pentru consiliul local de sector. Deci fiecare votant va primi patru buletine de vot.

Românii care nu locuiesc în Capitală îşi vor alege primarul din localitate (oraş, comună sau sat) şi membrii consiliului local. De asemenea, ei îşi vor desemna la alegerile locale 2012, membrii consiliului judeţean pentru următorii patru ani, precum şi pe preşedintele consiliului judeţean. Şi ei vor primi la secţia de vot patru buletine.

Află cum se pedepseşte frauda electorală

Românii se vor prezenta la alegerile locale 2012 cu cartea/buletinul de identitate, deci nici de această dată nu se vor folosi cărţile de alegător. Dreptul de vot va putea fi exercitat numai în comuna, oraşul, municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul.

De asemenea, vor putea vota cei care şi-au stabilit reşedinţa într-o localitate, cu cel puţin trei luni înainte de ziua de alegeri 2012. Pot participa la vot cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. În plus, cetăţenii din Uniunea Europeană care îşi au domiciliul în România pot participa la vot, precum şi cei care au reşedinţa de cel puţin trei luni în localitatea în care doresc să voteze.

Reguli generale la vot:

Votarea începe pe 10 iunie 2012 la ora 07:00 și se termină la ora 21:00.

Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot.

Fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare care, după verificarea înscrierii în lista electorală îi încredințează buletinele de vot și ștampila cu mențiunea votat.

VEZI AICI GHIDUL GENERAL DE VOTARE AL ALEGĂTORILOR

Alegătorii votează separat în cabine închise și aplică ștampila cu mențiunea votat înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.

Ștampila cu mențiunea votat se restituie președintelui care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menționând și data scrutinului.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

VEZI AICI GHIDUL DE VOTARE PENTRU CETĂŢENII ROMÂNI

În cazul în care alegătorul votează în baza cărții de identitate pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu mențiunea votat și data scrutinului.

Prezența în cabinele de vot a oricărei persoane în afara celei care votează este interzisă. Excepție fac alegătorii cu probleme speciale care pot desemna un însoțitor în cabina de vot.

Însoțitorul nu poate fi ales din rândul persoanelor care candidează în cicumscripția în a cărei rază teritorială se află secția de votare respectivă.

VEZI AICI GHIDUL DE VOTARE PENTRU CETĂŢENII UNIUNII EUROPENE

Pentru mai multe informații accesați site-ul Autorității Electorale Permanente sau site-ul Biroului Electoral Central.

Unde se află secțiile de votare și urnele mobile:

Bucureştenii vor putea vota în 1.223 de secţii, repartizate în toate cele şase sectoare, potrivit Prefecturii Municipiului Bucureşti.

În sectorul 1 vor fi deschise 161 de secţii, numerotate de la 1 la 161, în sectorul 2, 200 de secţii (numerotate de 162 la 361), în sectorul 3, 262 de secţii (de la 362 la 623), în sectorul 4, 175 de secţii (624 la 798), în sectorul 5, 196 de secţii (de la 799 la 994), iar în sectorul 6, 229 de secţii de votare (de la 995 la 1223).

VEZI AICI lista completă a secțiilor de votare DIN BUCUREŞTI

VEZI AICI lista secţiilor de votare din fiecare JUDEŢ

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Pot vota numai persoanele care domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective şi numai dacă se asigură secretul votului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:04 - Nicușor Dan exclude o retragere din cursa prezidențială după intrarea lui Crin Antonescu: Mi-aș fi dorit să fie și USR în Guvern, pentru că ar fi pus o presiune de reformă (VIDEO)
18:52 - Măsura luată în cazul educatoarei care ar fi bătut copii cu nevoi speciale. Autoritățile au deschis dosar penal
18:41 - Cătălin Drulă: Ceaușescu rânjește din iad când vede că la 35 de ani de la Revoluție trăim tot în minciună, când vede o nouă nomenclatură și niște noi securiști care se agață cu disperare de putere (VIDEO)
18:21 - Furt masiv de oi în comuna Sinești, Iași: 140 de animale au dispărut în toiul nopții
18:21 - Ilie Bolojan, la învestirea noului Guvern: Este o necesitate pentru România / Am înțeles mesajul pe care românii ni l-au dat în ultimele rânduri de alegeri. Reforma statului, o provocare importantă (VIDEO)
18:05 - Marcel Ciolacu: Am dezvoltat o relație foarte bună cu Donald Trump. România va susține Statele Unite cu toate puterile în demersul de oprire a războiului din Ucraina (VIDEO)
17:55 - Andreea Mantea, mărturisiri emoționante înainte de Crăciun. Cum va petrece anul acesta alături de fiul ei, David
17:47 - Marcel Ciolacu: Funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței, raiul oricărui angajat. Deseori nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă, fix ca în comunism. Trebuie să stopăm această situație! (VIDEO)
17:35 - Marcel Ciolacu, la votul de învestire: Noul Guvern, un semnal puternic pentru investitori, partenerii externi și economia românească / Al doilea obiectiv major este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale (VIDEO)
17:31 - Cum să nu ajungem la Urgență de sărbători cu indigestie. Sfaturile nutriționistului: „Odată cu bucuria Crăciunului, trebuie să rămânem vigilenți”